AT Osborne helpt Noordwest Ziekenhuisgroep bij nieuwbouw in Alkmaar

30 november 2022 Consultancy.nl 2 min. leestijd
Profiel
Meer nieuws over

Noordwest Ziekenhuisgroep is bezig met een omvangrijk nieuwbouwproject op zijn locatie in Alkmaar. AT Osborne was jaren geleden betrokken bij het strategische denkproces, en draagt nu ook bij aan de realisatie.

In 2016 had Noordwest Ziekenhuisgroep diverse plannen op tafel liggen voor zijn locatie in Alkmaar. Van renovatie van het huidige gebouw tot nieuwbouw in Alkmaar of Heerhugowaard, verschillende opties lagen open.

Na een uitgebreide scenarioanalyse en bijbehorende businesscase heeft de raad van bestuur toen gekozen voor gefaseerde nieuwbouw op de huidige locatie.

AT Osborne helpt Noordwest Ziekenhuisgroep bij nieuwbouw in Alkmaar

De keuze voor deze aanpak was gebaseerd op twee redenen. Door de vernieuwbouw op te delen in fases over een langjarig traject is het mogelijk beter in te spelen op het continu veranderende zorglandschap. Daarnaast heeft een gefaseerde aanpak als voordeel dat de investeringen over een langere periode kunnen worden gespreid. Gedurende dat besluitvormingsproces trad AT Osborne op als financieel en strategisch adviseur.

Inmiddels, zes jaar verder, is het adviesbureau uit Baarn nog steeds nauw betrokken bij de plannen van de ziekenhuisgroep. Zo was AT Osborne in het afgelopen jaar verantwoordelijk voor het opstellen van het programma van eisen. Op 6 oktober is het startsein gegeven voor de implementatiefase van de nieuwbouwplannen.

Noordwest Ziekenhuisgroep heeft de uitvoering voor de bouw van nieuwbouwfase 1 gegund aan MedicomZes en ULC Installatietechniek. In nieuwbouwfase 1 bevindt zich de ‘acute as’ met de operatiekamers en verpleegafdelingen voor complexe zorg, het spoedplein met onder andere spoedeisende hulp en de intensive care. Onder het gebouw komt een ondergrondse parkeergarage. Naar verwachting wordt de nieuwe acute as in de zomer van 2025 opgeleverd.

Mijlpaal

Jurgen Sernee, lid van de raad van bestuur: “Dit is een geweldige mijlpaal voor Noordwest en de inwoners van onze regio. Na jaren van planvorming gaan we de nieuwe acute as nu écht bouwen. We zijn enorm trots op alle betrokkenen en de bouwpartijen die vandaag aan tafel zitten. Zeker in deze tijd, met onzekerheden in de wereld, zijn we tot een waardevolle samenwerking gekomen.”

AT Osborne speelt tijdens de realisatiefase een rol in het programma- en projectmanagement. Het gehele project (de nieuwbouw van alle drie de fasen) is volgens de huidige planning in 2037 gereed.