Gebrek aan vrouwelijke genomineerden bij M&A-awards onder een vergrootglas

22 november 2022 Consultancy.nl 4 min. leestijd

De M&A Awards, een jaarlijkse verkiezing van de beste fusie- en overnameadviseurs van ons land, krijgt dit jaar forse kritiek op de lijst der genomineerden: van de 42 kanshebbers voor een prijs in een van de zeven categorieën voor beste dealmaker is er welgeteld één vrouw.

De rel barstte donderdag los, nadat brancheplatform M&A.nl zijn shortlist van ’s lands beste dealmakers presenteerde. De lijst staat vol adviseurs vanuit alle hoeken van het M&A-landschap – van zakenbankiers en advocaten tot strategische, financiële en communicatieconsultants.

Eén ding hebben ze echter bijna allemaal gemeen: het zijn mannen. Petra Zijp, voormalig managing partner van advocatenkantoor NautaDutilh en een prominente adviseur in de wereld van beursgangen, trok in een post op LinkedIn fel van leer tegen de lijst.

Gebrek aan vrouwelijke genomineerden bij M&A-awards onder een vergrootglas

“In hun eigen woorden vieren de Dutch M&A Awards ‘de beste deals en dealmakers van 2022’. Nou, dat is misschien waar – zolang je een man bent, blijkbaar”, aldus Zijp.

Ze wijst erop dat “vele getalenteerde dealmakers vrouw zijn”, waarbij ze enkele concrete namen voordraagt. “En toch, van de 42 personen die de shortlist halen zijn er 41 man.”

Saillant detail: NautaDutilh is een van de corporate sponsoren van M&A.nl, samen met zo’n 50 andere bedrijven die actief zijn in de wereld van fusies en overnames. Dat weerhield Zijp er niet van stevige kritiek te leveren op de verkiezing, waarin het advocatenkantoor dit jaar zelf ook vier keer is genomineerd.

Ondertussen regent het bijval voor Zijp. Op moment van schrijven heeft haar post meer dan 800 likes en 100 reacties vergaard. Onder de reageerders ook de enige vrouw die wél kans maakt op een prijs voor beste dealmaker: Anne Mieke Holland.

“Dank Petra en ik ben het helemaal met je eens dat er nog veel werk verzet moet worden!”, aldus de EY-partner, die is genomineerd voor de prijs Best M&A Tax Advisor.

Ook Marguerite Soeteman-Reijnen, bestuursvoorzitter van Aon en voorzitter van de Raad van Advies van SER Topvrouwen, laat zich niet onberoerd. “Verbijsterd”, opent ze haar “call to action”, waarin ze medestanders oproept om “alle vrouwelijke advocaten actief binnen de M&A-praktijken in Nederland bekend en zichtbaar te maken”.

‘Mensen stemmen op wie ze kennen’

Melle Eijckelhoff, directeur van organisator Sijthoff Media, laat in een reactie tegenover het FD weten dat de lijst van finalisten vooral wordt aangewezen door de gemeenschap. “Het zijn de deelnemers zelf die de genomineerden bepalen.”

Ook hier haken verschillende reacties op Zijps post op in. “Mensen stemmen op wie ze kennen, niet op wie echt topwerk heeft geleverd. Als je toevallig veel mensen kent, heb je een veel hogere kans om te winnen”, leest een van de comments.

“In hun eigen woorden vieren de Dutch M&A Awards ‘de beste deals en dealmakers van 2022’. Nou, dat is misschien waar – zolang je een man bent, blijkbaar.”

Daar komt bij dat binnen de M&A-wereld allerlei commerciële belangen meespelen tussen de vele partners en bureaunetwerken. Zij trekken vaak op met hun ‘preferred partners’.

Als een advocatenkantoor een mandaat wint, is het lijntje naar de bevriende financieel adviseur en due diligence-specialist dan ook al gauw gemaakt. En vice versa heeft een zakenbank ook een lijstje van bevriende financiële consultants, advocaten en communicatiespecialisten.

Zoals een M&A-adviseur Consultancy.nl toevertrouwde: “Stemmen worden ook strategisch uitgedeeld, zonder te kijken naar wat iemand nou echt heeft gepresteerd het afgelopen jaar.”

Sommige reageerders op de post van Zijp vragen zich dan ook af waarom de winnaars niet door een inhoudelijke jury worden aangewezen.

‘Vanzelf meer vrouwen’

Dat is overigens wel deels het geval. De prijzen voor ‘Best Deals’ (meerdere awards) en ‘Best Diversity Firm’ worden toegekend door mensen uit de sector. Ook de winnaars binnen de jong talent-categorieën (waarin wel meerdere vrouwen zijn genomineerd) worden door de jury bepaald. Maar voor de zeven Best Dealmakers-categorieën bepaalt een stemronde de uiteindelijke winnaars.

Naast dat Eijckelhoff wijst op de vrouwelijke genomineerden in de jonge talenten-verkiezingen, geeft hij aan de man-vrouwverhouding in de belangrijkste ‘senior’ categorieën “vanzelf” gaat veranderen. “Naarmate meer vrouwen dealteams gaan leiden, zullen er ook vanzelf meer genomineerd worden.”

De M&A Awards 2022 vinden op 15 december plaats in de Beurs van Berlage. Aan het bijwonen van het gala hangt een stevig prijskaartje. De kleine 1.000 mensen die acte de présence geven betalen ieder meer dan €8.000 om een plek aan een dinertafel te bemachtigen.

Tal van M&A-consultancykantoren hebben hun deelname al bevestigd: Roland Berger, Deloitte, Grant Thornton, EY, RSM, BDO, Marktlink, Alvarez & Marsal, Boston Consulting Group, TIC Advisory, Oaklins, Eight Advisory, Florin Finance en PhiDelphi Corporate Finance zullen allen worden vertegenwoordigd.