De M&A-markt ten tijde van inflatie en geopolitieke onrust

16 november 2022 Consultancy.nl 5 min. leestijd
Profiel
Meer nieuws over

Het blijven roerige tijden voor de fusie- en overnamemarkt. Na de coronagolven en de jaren 2021 en 2022 bomvol overnameactiviteit dient zich nu een nieuw tijdperk aan met een oorlog, een energiecrisis, politieke en economische onzekerheid, oplopende rentestanden én inflatie. Vijf vragen aan Rik Stikkelbroeck, founding partner van Hogenhouck, over de markt in 2022 – en een voorzichtige vooruitblik op 2023.

Hoe kijk je terug op het jaar 2022?

“In vele facetten was 2022 een bijzonder jaar. De omslag terug naar het oude – met bijeenkomsten, concerten en sportwedstrijden bijwonen én handen schudden – ging sneller dan menigeen wellicht verwachtte. Dit positieve effect was zeker ook in de markt herkenbaar: het eerste kwartaal had veel weg van een inhaalslag.”

Rik Stikkelbroeck, Founding Partner, Hogenhouck m&a

“Het viel iedereen dan ook rauw op het dak dat Rusland besloot tot een invasie van Oekraïne. Ondanks de ontstane geopolitieke onrust, snel oplopende inflatie én rentestanden merken wij dat een aantal markten goed doorloopt.”

“Dat zijn vooral markten die in de aandacht staan van private equity-partijen, veelal markten waarin technologie de backbone vormt. Ten tijde van corona (2020 en 2021) hebben die fondsen historische hoeveelheden geld opgehaald, die een plek naar interessante investeringen dienen te vinden.”

Wat betekenen de recente ontwikkelingen op korte termijn voor de M&A-markt?

“Een goede vraag waarop het antwoord nu nog niet volledig duidelijk is. Positief vertaald zou je kunnen zeggen dat de ‘proof of the pudding in the eating’ is. Lees: M&A-kantoren kunnen nu écht voor hun relaties opstaan en het verschil voor hen maken in complexer wordende marktomstandigheden.”

“Waar tot voor kort met historisch lage rentestanden zowel strategische als private equity-kopers bereid waren op hoge multiples te acteren, worden dergelijke partijen kritischer. Dat op zich is geen slecht signaal. De markt is aan het afkoelen, wat we op dit moment voornamelijk zien in de US en UK (onze crossborder-mandaten). De Nederlandse mkb- en mkb+-markt zal daar ook de gevolgen van gaan ondervinden, hoewel zoals gezegd die impact nu nog beperkt is.”

Wat merk jij nu concreet aan veranderingen?

“Aangezien wij als Hogenhouck het merendeel van onze tijd in technologisch georiënteerde markten actief zijn – waarin zoals vermeld veel private equity actief is – is het bij ons aanhoudend en gezond druk.”

“Uiteraard sluiten wij onze ogen niet. Vooral de B2C-markt zal het in 2023 zwaar krijgen. Met een wegzakkend consumptief besteedbaar inkomen (inflatie op dagelijkse zaken zoals boodschappen, gas en licht) zullen vooral de horeca, travel en de markten van luxegoederen het zwaar gaan krijgen.”

“Toch blijven er zeker ook positieve geluiden. In de technologie blijft er sprake van veel transacties en ook in verduurzaming liggen veel kansen. Bij de juiste support van ondernemingen en overheden is daar nog veel ‘ground to cover’. Zoals bijvoorbeeld onze recente transactie van Winst uit je Woning met Eneco Ventures.”

Hoe vertaalt dit zich in dealintensiteit?

“Het aantal overnames in de Nederlandse IT-markt is in 2022 zeker niet slecht te noemen.”

“De eerder aangekondigde consolidatie in de IT-markt vindt plaats over een aantal assen: de IT-hardwaremarkt gaat zijn laatste fase in en ook de MSP-markt gaat een vervolgfase in. Daar zien we veel platformen en investeerders variërend van Interstellar (Quadrum) tot TSH (Strikwerda) en van Techone (Nedvest) tot Hallo (Vortex), waarin nieuwe toetreders (onder andere Egeria met Arcus) en de meer traditionele private equity-partijen als een Standard Investment hun weg richting die markt weten te vinden.”

“Een aantal private equity-investeerders kiest voor specifieke verticals (zoals Waterland met Circular IT Group). Een andere opvallende markt is die van digital agencies. Daar schieten platformen écht als paddenstoelen uit de grond – diverse sponsoren (MG met Happy Horizon, Waterland met IO group, Carlyle met Dept, Ace met Quadrum, Playgrounds met Standard Investment, Conclusion met NPM Capital en Perplex met Greenpark) hebben zich aan het firmament gemeld. Onze verwachting is dat daar zomaar drie tot vijf nieuwe partijen in 2023 bij zullen komen.”

Welke boude voorspelling durf jij voor 2023 te maken?

“Laat ik beginnen met een voorspelling gebaseerd op hoop. Dat de verschrikkelijke oorlog in Oekraïne zo snel als mogelijk wordt beëindigd en dat een einde komt aan het ongekende leed dat de bevolking dagelijks meemaakt. Met het invullen van die wens denk ik dat het met de M&A-markt in 2023 ook goed zal komen.”

“De hang naar verdere technologische ontwikkelingen zal blijven en ondernemers zullen ambitieus blijven om vervolgstappen te zetten. Wij zien veel mogelijkheden voor ondernemers om hen te kunnen én mogen begeleiden in het realiseren van hun stip aan de horizon. Uiteindelijk is dat een belangrijk onderdeel van de legacy van de ondernemer.”

“Daar ligt ook mijn focus: ondernemers helpen om op het juiste moment de juiste stappen te nemen. Of dat nu ‘intelligente vormen van groei’ betreft zoals funding, de begeleiding van ondernemers bij een buy-and-build of het gezamenlijk bepalen van een mogelijke route naar een gedeeltelijke exit. Dat gezegd hebbende blijft ons M&A-vak één van de mooiste!”