iQibt start podcastreeks ‘Grip op Geldstromen’ op New Business Radio

17 oktober 2022 Consultancy.nl 3 min. leestijd
Profiel
Meer nieuws over

iQibt heeft de krachten gebundeld met New Business Radio om een podcastreeks te lanceren rondom de groeiende rol van IT binnen de financiële bedrijfsvoering. Elke tweede woensdag van de maand gaat host Ron Lemmens in gesprek met diverse experts om de ins en outs van hun expertise te achterhalen.

“Met de podcast ‘Grip op Geldstromen’ willen wij een luisterplatform creëren, waarin wij samen met gerenommeerde experts vanuit allerlei branches en invalshoeken thema’s belichten die te maken hebben met geldstromen en hoe organisaties grip kunnen houden op deze geldstromen”, zegt Richard Legierse, Partner bij iQibt.

Om een goed beeld te geven vanuit verschillende invalshoeken komen experts uit de overheid, IT, wetenschap en het bedrijfsleven tijdens de podcasts aan bod. “We hopen organisaties te inspireren en te helpen om slimmer te kijken naar de inrichting van hun geldstromen.”

iQibt start podcastreeks ‘Grip op Geldstromen’ op New Business Radio

En dat is nodig, want door grote organisaties vloeien grote sommen geld. Neem de overheid: volgend jaar geeft het Rijk in totaal zo’n €395 miljard uit. Het nauwkeurig bijhouden van alle financiële stromen lijkt haast een onmogelijke taak. Door de efficiency van slechts een klein gedeelte van deze som te verbeteren, kan al een miljoenenimpact worden gemaakt.

“Het is binnen de publieke sector dus van groot maatschappelijk belang om grip te hebben op geldstromen. Om er zeker van te zijn dat het geld terechtkomt bij een doelmatige en effectieve besteding”, vervolgt Legierse.

Snel kunnen inspelen

Vanuit de maatschappij komt er nog een belang om de hoek kijken. “Het is van belang dat organisaties snel kunnen inspelen op maatschappelijke ontwikkelingen en wetswijzigingen”, zegt Legierse. Maar in de praktijk loopt beleid geregeld tegen vertraging aan, waarbij de financiële processen en IT-processen een veel aangehaalde bottleneck vormen.

“Organisaties met een publiek belang worden geacht wijzigingen snel in te kunnen regelen in hun bedrijfsprocessen en IT-systeem”, weet Frank van Grevenstein, Finance Expert bij iQibt. “Neem als voorbeeld de energiecrisis en de ongekende hoge inflatie die op dit moment heel actueel is. Eén op de drie huishoudens komen hierdoor in de financiële problemen. Een gevolg is dat men bijvoorbeeld verzekeringen of andere rekeningen niet langer kan betalen.”

“Vanuit organisaties vergt dit een andere kijk en benadering op het proces dat daarachter ligt”, legt Van Grevenstein uit. “Denk aan betalingsregelingen of andere servicegerichte oplossingen om ervoor te zorgen dat iemand niet verder in de financiële problemen komt. Het is dan ook van groot belang (voor alle partijen) dat organisaties snel kunnen inspelen op deze (maatschappelijke) veranderingen en hun processen en systemen direct of vrij eenvoudig kunnen aanpassen.”

In de private sector komt de druk op ‘excellence’ in de financiële processen vooral vanuit de interne organisatie (‘de business’) en externe ontwikkelingen. “Denk aan optimalisatie van het werkkapitaal of aan de almaar groeiende verwachtingen van consumenten voor servicegerichtheid. Financiële processen zijn hierin een belangrijk onderdeel.”

Het zijn deze en vele andere uitdagingen die aan bod komen in de podcast bij New Business Radio. “Hoe krijg je nu beter en slimmer grip op geldstromen? Hoe kun je als organisatie meebewegen? Wat betekenen alle externe veranderingen voor je organisatie? Welke mogelijkheden biedt IT? Enzovoorts”, schetst Van Grevenstein de vraagstukken die zoal langskomen.

Afleveringen

De eerste drie afleveringen van de podcast zijn inmiddels gepland en uitgedacht:

In aflevering 1 gaat iQibt samen met SAP in op hoe ze (samen) financiële processen optimaliseren.

In aflevering 2 komen Frank van Grevenstein, Pieter Gijselhart (expert betalingsverkeer bij iQibt) en Jan Pieter Koning (partner bij Tacstone) langs. Zij vertellen onder meer over in- en excasso-processen en de uitdagingen die daarbij komen kijken.

Aflevering 3 gaat over het digitaliseren en automatiseren van het subsidieproces en het digitale loket.