RVO selecteert consortium voor wind op zee-bodemonderzoeken
De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) heeft een consortium van externe bureaus ingehuurd om bodemonderzoek te doen in de Noordzee. Doelstelling van het onderzoek: in kaart brengen waar nieuwe windmolenparken kunnen worden aangelegd.
De komende jaren zet de Nederlandse overheid sterk in op windenergie op zee. Ambitie is om de capaciteit uit te bouwen naar circa 21 gigawatt rond 2030, mits dit inpasbaar is binnen het energiesysteem en past bij de ecologische draagkracht van de Noordzee.
Windparken op zee moeten in 2030 verantwoordelijk zijn voor 16% van alle energie in Nederland en voorzien in 75% van het huidige elektriciteitsverbruik. Volgend jaar (2023) moet reeds voor minimaal 4,5 GW vermogen aan windmolens op zee staan, goed voor op dat moment zo’n 3,3% van alle energie in ons land.
Voor de bouw van nieuwe windmolenparken moeten allerlei stappen worden gezet, waaronder het aanwijzen van de locaties voor de windparken. Deze taak wordt gecoördineerd door de Rijksdienst RVO, onderdeel van het ministerie van Economische Zaken en Klimaat.
Om vast te stellen waar de windmolenparken het beste gebouwd kunnen worden, wordt bodemonderzoek uitgevoerd. Dit omvat onder andere geologische, geofysische, geotechnische en morfologische analyses.
Externe expertise
Omdat dit een uiterst complexe en gespecialiseerde taak betreft, werkt de RVO op dit vlak samen met externe experts. Met een groep van vijf partijen – Arcadis, Cathie Group, Geo Engineering, GuD Consult en het maritieme onderzoeksbureau Partrac – heeft de RVO een mantelovereenkomst gesloten.
Siebren Wezenberg, adviseur wind op zee bij RVO, zegt over de gunning: “De consortiumpartners bezitten een diversiteit aan expertise, kennis en ervaring. Dat biedt vertrouwen voor een succesvol verloop van de samenwerking.”
“We bieden als consortium expertise op het gebied van geologische, geofysische, geotechnische en morfologische onderzoeken”, voegt Diederik van Hogendorp toe, teamleider waterveiligheid bij Arcadis. “De resultaten hiervan komen samen in een geavanceerd 3D-grondmodel. Dit model vormt vervolgens weer een essentiële bron van informatie voor de ontwikkelaars, die werken aan bijvoorbeeld het ontwerp en de installatie van de windturbines.”
Volgens een recent onderzoek van Roland Berger kan wind op zee de komende jaren een belangrijke bijdrage leveren aan de groei van groene waterstof.