ConQuaestor: Accountantskosten AEX bedrijven gedaald

29 juni 2012 Consultancy.nl

AEX bedrijven hebben in het afgelopen jaar 2% minder uitgegeven aan accountantskantoren. Ook blijkt de wisseling van accountant kostenbesparend te werken – zo wisselde Corio van accountant en realiseerde het een kostenbesparing van ruim 30%. Van de AEX bedrijven gaf ING het meest uit (€37 miljoen); Delta Lloyd spendeerde het meest van de AMX bedrijven (€3,9 miljoen). Dat blijkt uit onderzoek van ConQuaestor en van Centre Consulting naar de jaarcijfers van AEX en AMX genoteerde ondernemingen.

Stabiele rapportagecyclus
In het onderzoek meten de consultants ook de snelheid waarmee bedrijven hun jaarcijfers naar buiten brengen. Ondanks de crisis rapporteren de 50 Nederlandse beursfondsen op vrijwel gelijk niveau ten opzichte van 2010, rekeninghoudende met het schrikkeljaar in 2012. Top 3 AEX bedrijven zijn ASML (44 dagen), Randstad (45 dagen) en Heineken (45 dagen). De snelste 3 AMX bedrijven zijn Nutreco (39 dagen), Imtech (45 dagen) en Mediq (46 dagen).

AEX bedrijven
Het merendeel van de AEX beursgenoteerde ondernemingen had in 2011 minder tijd nodig om de voorlopige jaarcijfers te publiceren, toch blijft het gemiddelde gelijk doordat onder andere TomTom (+ 10 dagen), Philips en DSM (beide + 6 dagen) meer tijd nodig hadden. Twee winnaars ten opzichte van vorig jaar zijn Unibail-Rodamco (- 8 dagen) en ING (- 7 dagen).

AMX bedrijven
Ook de 25 AMX fondsen wisten 16 bedrijven hun jaarcijfers gemiddeld 3,2 dagen eerder op te leveren. Bovendien zijn er 12 bedrijven die ook de accountant sneller de deur uit hadden, gemiddeld met 3,5 dag. Het gemiddelde blijft ten opzichte van 2010 gelijk, rekenhoudende met het schrikkeljaar. In tegenstelling tot de dalende trend van accountantskosten bij AEX-fondsen, is onder de AMX-fondsen juist een verhoging van gemiddeld 4% waargenomen. Kennelijk zijn de accountants bij de kleinere AMX-fondsen wel in staat geweest prijsverhogingen door te voeren.

Snelheid stabiel
Louis de Koning, Associate Partner van ConQuaestor: ‘Het is opvallend dat de benodigde tijd voor het publiceren van de voorlopige jaarcijfers, in de afgelopen jaren weinig is veranderd. De grootste versnelling heeft tussen 2004 en 2006 plaatsgevonden, de beursfondsen versnelden in die periode van 55 dagen naar 48 dagen. De afgelopen 7 jaar hebben we echter geen schokkende veranderingen meer waargenomen.’

De snelheid van het afsluitproces wordt direct in verband gebracht met de kwaliteit van de financiële processen en systemen in de organisatie. “De bedrijven met de snelste externe rapportage moeten wel kunnen bouwen op de meest effectieve en efficiënte financiële processen en systemen en zullen als gevolg daarvan ook beschikken over een gestroomlijnde interne management rapportage”, aldus Klaas van de Geest, algemeen directeur van Centre Consulting.

Nieuws

Meer nieuws over