Twynstra: Invoering parkeerpalen in Nijmegen fiasco

27 juni 2012 Consultancy.nl

Gemeente Nijmegen is aanzienlijk tekortgeschoten bij het plaatsen van nieuwe duurzame parkeerpalen in de stad. Dat blijkt uit onderzoek naar de aanbestedingsprocedure door adviesbureau Twynstra Gudde op verzoek van de gemeente. 

Het adviesbureau kreeg de opdracht op 22 maart. De eindrapportage is op 15 mei.

Nijmegen besloot onlangs om duurzame parkeerautomaten - de automaten draaien op zonne-energie - te implementeren. De uitrol bleek een fiasco. In de eerste maanden van het jaar werkte bijna de helft van de 260 gloednieuwe parkeerautomaten slecht of niet. Bovendien kampten de automaten veelvuldig met storingen. De gemeente werd genoodzaakt om gratis parkeren door te voeren, waardoor het circa €20.000 aan inkomsten misliep per dag. Inmiddels zijn de meeste problemen verholpen maar blijven de parkeerpalen volgens gebruikers nog steeds lastig te bedienen.

Grootschalige uitrol onverstandig
De belangrijkste kritiek van Twynstra Gudde is dat de gemeente besloot om alle parkeerpalen in één keer te vervangen, zonder gebruik te maken van een functionele praktijktest. Verder werden de risico’s door de gemeente niet goed ingeschat en beschikte het bestuur niet over een alternatief scenario. Ook vertrouwde Nijmegen teveel op de beloftes van leveranciers. Concluderend stelt Twynstra Gudde dat de gemeente onverstandig en onprofessioneel heeft gehandeld: “De ontstane problematiek had met een professionelere werkwijze op een eerder moment en op kleinere schaal gesignaleerd kunnen worden, waardoor de problematiek beter beheersbaar was geweest en de impact op de stad kleiner.”

Aanbevelingen
De consultants besluiten hun onderzoek met drie aanbevelingen: maak gebruik van een testfase, zorg voor een geleidelijke levering en implementatie en houd altijd een plan B achter de hand.

Nieuws