Cross-border Marktlink-team brengt Silk-ka samen met investeerder

24 augustus 2022 Consultancy.nl 2 min. leestijd
Profiel
Meer nieuws over

Marktlink heeft een van zijn sellside-dealmandaten in de bloemensector succesvol afgerond. Een cross-borderteam van het kantoor bracht het Nederlandse Silk-ka samen met de Zweedse investeringsmaatschappij Röko.

Toen Marktlink vorig jaar zijn activiteiten uitbreidde naar Scandinavië, kondigde de M&A-specialist aan dat zijn kantoor in Kopenhagen niet alleen in de behoefte in de lokale markt zou gaan voorzien, maar tevens een versterking van zijn netwerk in Nederland en andere landen zou gaan betekenen.

Met de closing van de deal tussen Silk-ka en Röko heeft het bureau dit voor het eerst in de praktijk gebracht. Want toen het bedrijf uit Hengelo Marktlink benaderde om een investeerder te vinden, kwam de ‘verlossende match’ uit het netwerk van de Deense collega’s.

Patrick Oude Groeniger

Silk-ka werd in 1988 opgericht door de gebroeders Patrick en Robert Oude Groeniger, maar is sinds 2008 in handen van Patrick. Het bedrijf produceert kunstbloemen, planten en bomen, en verkoopt zijn assortiment in meer dan 70 landen wereldwijd via agentschappen en showrooms. De kunstproducten worden gekocht door consumenten voor in huis en gebruikt voor evenementen als trouwerijen en productlanceringen.

“We zijn al één van de bekendste ontwerpers en exporteurs van kunstbloemencollecties wereldwijd”, zegt Patrick Oude Groeniger, “maar we hebben de ambitie om verder te groeien. Samen met Röko willen wij uitgroeien tot wereldwijde marktleider.”

Toen het Nederlandse team van Marktlink zijn zoektocht startte naar een ideale financiële partner, werden ook de buitenlandse kantoren gevraagd om mee te denken (Marktlink heeft kantoren in België, Duitsland, Denemarken en het Verenigd Koninkrijk).

“Ons kantoor uit Kopenhagen kwam toen met enkele suggesties. Uiteindelijk ging de voorkeur uit naar Röko”, vertelt Fredrik Jonker, die de deal van begin tot eind begeleidde. “De langetermijnvisie van dit bedrijf, in combinatie met de positieve gesprekken die voorafgaand aan de deal gevoerd zijn, gaven de doorslag. De pragmatische denkwijze van Röko sluit goed aan bij die van Silk-ka.”

Voor Röko is Silk-ka de tweede investering in ons land. In Zweden heeft het bedrijf rond de 20 deelnemingen.

Financiële details rondom de deal zijn niet bekendgemaakt. DGA Patrick Oude Groeniger zal als minderheidsaandeelhouder betrokken blijven bij Silk-ka en zitting nemen in de raad van bestuur.