Marktlink start fonds voor durfinvesteerders: Welt Ventures

23 mei 2022 Consultancy.nl 2 min. leestijd
Profiel
Meer nieuws over

Marktlink Investment Partners, de investeringsmaatschappij van overnameadviseur Marktlink, heeft een eigen fonds gelanceerd speciaal gericht op durfinvesteerders.

Met Welt Ventures maakt Marktlink de stap naar venture capital toegankelijker voor investeerders die een investering willen doen in veelbelovende startups en snelgroeiende scale-ups.

Hoewel durfkapitaal een hoog rendement kan opleveren, is deelnemen niet voor iedereen weggelegd: de minimale inleg is hoog, vaak €10 miljoen of meer, en er mogen maar weinig investeerders deelnemen.

Marktlink start fonds voor durfinvesteerders: Welt Ventures

“Voor individuele investeerders is deelname aan private equity- of venture capital-fondsen daarom bijna onmogelijk. Tot nu. Wij democratiseren durfkapitaal”, zegt Bouke Marsman, die samen met Jaap Vriesendorp leidinggeeft aan Welt Ventures (beiden werkten hiervoor in de startuppraktijk van McKinsey & Company).

“Met een inleg vanaf €250.000 is Welt Ventures voor individuele investeerders laagdrempeliger en toegankelijker”, aldus Marsman.

“Ons fonds maakt het voor individuele investeerders mogelijk om gespreid te investeren in ‘top quartile’ venture capital- en growth equity-fondsen”, voegt Vriesendorp toe. “Het is dus een fonds dat belegt in andere fondsen. Uit honderden fondsen worden de top 25% presterende fondsen geselecteerd.”

De focus van Welt Ventures ligt op niet-beursgenoteerde techbedrijven door heel Europa. De portefeuille omvat bekende namen als Adyen, Spotify en Mollie, maar ook tal van onbekende spelers die ervan dromen om de volgende ‘disruptor’ te worden binnen hun specifieke segment.

Welt Ventures verwacht eind mei de eerste closing te doen van het fonds, dat een doelomvang heeft van €75 miljoen met een looptijd van twaalf jaar. Het fonds stelt zich tot doel om te investeren in tien à vijftien fondsen.

Vorig jaar werd voor bijna €100 miljard aan venture capital geïnvesteerd in Europa – een record. Onderzoek van Bain & Company toont aan dat investeerders meer dan ooit tevoren hun kapitaal investeren in techbedrijven.