Marktlink maakt private equity toegankelijk voor ondernemer

05 maart 2021 Consultancy.nl 2 min. leestijd
Profiel

Marktlink, ’s lands grootste overnameadviseur voor het mkb-segment, lanceert een eigen investeringsmaatschappij. Hiermee wil de firma particuliere beleggers en welvarende ondernemers de kans bieden om te investeren in verschillende private equity-fondsen.

De wereld van private equity wordt al jaren gefinancierd door grote professionele beleggers, zoals pensioenfondsen, vermogende families en verzekeraars. Zij pompen jaarlijks tientallen miljoenen in fondsen van partijen als Gilde, Bencis, GIMV en Waterland.

De fondsen investeren dat geld vervolgens in veelbelovende bedrijven, om zo hoog mogelijke rendementen te behalen. Hierin blijken ze aardig bedreven: McKinsey & Company becijferde dat private equity-investeringen beter renderen dan de aandelenbeurs.Bastiaan van Slobbe, Jeroen Oldengarm, Tim van der Meer en Piet Hein Conijn Met de lancering van Marktlink Investment Partners wil Marktlink deze hoge rendementen nu beschikbaar stellen voor een bredere doelgroep. Het bureau introduceert een nieuwe formule, waarmee ondernemers en andere beleggers nu voor een relatief bescheiden bedrag kunnen instappen, waar de traditionele fondsen hun schouders ophalen voor dergelijke lage bedragen.

“We vinden het een gemiste kans dat het investeren in gezonde, niet-beursgenoteerde bedrijven waar private equity-fondsen (mede-)eigenaar zijn, vrijwel uitsluitend voor professionele beleggers is weggelegd”, licht Marktlink-partner Tim van der Meer toe. “Met die motivatie zijn we Marktlink Investment Partners gestart.”

Omdat Marktlink Investment Partners investeert in meerdere private equity-partijen tegelijk, profiteren ondernemers die meedoen van een gespreide portefeuille. Zoals een deelnemer aangeeft: “Hiermee krijg ik in één keer toegang tot een gespreide portefeuille van toonaangevende private equity-fondsen waar ik zelf als particulier niet tussen kan komen.”

Ondertussen biedt de investeringsmaatschappij ook kansen voor private equity-huizen zelf. Want hoewel geld ophalen in deze markt niet al te lastig is en fondsen momenteel nog altijd op bergen ‘dry powder’ zitten (ter waarde van tientallen miljoenen), wil Marktlink Investment Partners een “aanvulling zijn” op de huidige financieringsmogelijkheden.

De interesse in de investeringsmaatschappij is fors. Volgens het FD is de eerste closing inmiddels drie keer overtekend. Het streefbedrag dat Marktlink wilde ophalen is hierdoor opgehoogd van de oorspronkelijke €60 miljoen naar circa €100 miljoen. Naar verwachting sluit de fundraising in mei van dit jaar, aldus Van der Meer.