Private equity-sector draait op volle toeren

23 april 2019 Consultancy.nl

De Europese private equity-markt heeft in 2018 zijn hoogste punt in tien jaar bereikt. Het aantal deals steeg met 5,3% tot 2.168, opgeteld goed voor een dealwaarde van €262 miljard, een stijging van 9% in vergelijking met een jaar eerder. In Nederland steeg de totale dealwaarde naar €14,4 miljard.

De gegevens, afkomstig van PwC, laten zien dat financiële investeerders hun activiteiten in het kopen en verkopen van ondernemingen opnieuw hebben opgeschroefd. “De private equity-sector is voor het eerst terug op het niveau van voor de crisis”, stelt Remco van Daal, Private Equity Leader bij PwC. Private equity-bedrijven halen geld op bij institutionele beleggers en vermogende particulieren. Dit wordt vervolgens geïnvesteerd in niet-beursgenoteerde bedrijven, die doorgaans na zo’n drie tot zeven jaar weer worden doorverkocht – als alles goed gaat met winst. 

De stijging in de markt werd volledig voortgedreven door buyouts, niet door exits. Het aantal buyouts nam met 11% toe tot 1.566 transacties, een nieuw post-crisis record. Gekeken naar de dealwaarde van de buyouts, was er zelfs een 25% stijging tot €175 miljard. Ook dit is het hoogste getal sinds de financiële crisis. Deze hoge dealwaarde laat zien hoe de markt zich heeft bewogen richting steeds grotere deals. 

De grootste buyout van het afgelopen jaar vond plaats in ons eigen land: Carlyle Group en het door de overheid van Singapore beheerde beleggingsfonds GIC legden €10,1 miljard op tafel voor Nouryon, de voormalige chemiedivisie van AkzoNobel. De één na grootste deal was de overname van de Italiaanse farmaceutische groep Recordati door CVC Capital Partners, Public Sector Pension Investment Board en StepStone Group voor €6.3 miljard. 

Europese Private equity-trend 2013-2018

Met 228 deals zag de Benelux het aantal buyouts het afgelopen jaar dalen met 3%. Desondanks was dit aantal nog altijd ruim hoger dan het vijfjaargemiddelde van 206 transacties. In Nederland kwam het aantal buyouts uit op 129, één meer dan in 2017 en 26 meer dan in 2016. Mede door de grote Nouryon-overname steeg de totale dealwaarde in ons land veel sterker: met €14,4 miljard komt het bedrag meer dan €5 miljard hoger uit dan het jaar ervoor en bijna drie keer zo hoog als in 2016. 

Anders dan bij de buyouts, was er op het gebied van de exits geen sprake van (sterke) stijgingen. Gedurende het jaar werden er 945 bedrijven verkocht, goed voor een gecombineerde waarde van €139 miljard. Dit betekent dalingen van respectievelijk 4,5% en 13,1% ten opzichte van vorig jaar en de zwakste exit-activiteit sinds 2014. De grootste verkoop van 2018 was een 50% belang in Gatwick Airport, een desinvestering van Global Infrastructure Partners aan VINCI Airports, dat €6 miljard neertelde voor het aandeel. 

Aantal deals Benelux buyout, 2013–2018

Ondanks de groeiende hoeveelheid private equity, wordt de markt nog altijd beperkt door een gebrek aan goede overnamedoelen voor de juiste prijs. “Investeerders worstelen met bijna een biljoen dollar aan niet geïnvesteerde middelen. De sector zal innovatiever moeten zijn om rendementen te behalen”, aldus Van Daal. Nederland kan hierin een rol spelen. Volgens de onderzoekers behoort ons land tot een van de meest populaire landen om in te investeren. Uit interviews met private equity-managers komt Nederland (85%) naar voren als het land met het één na aantrekkelijkste klimaat, net achter Duitsland (90%) en voor Zwitserland. Te midden van de naderende Brexit komt het Verenigd Koninkrijk uit de bus als een van de minst aantrekkelijke markten. 

Vooruitkijkend naar de rest van 2019, is de private equity sector over het algemeen positief gestemd over de economie. Meer dan twee derde van de 250 onderzochte Europese financiële investeerders denkt dat de wereldeconomie in 2019 zal groeien. Ruim driekwart van de ondervraagden denkt niet dat de volgende financiële crisis binnen nu en drie jaar zal ontstaan. Wel zijn er zorgen over toenemende handelsoorlogen en de aanstaande Brexit.

Dit overwegend positieve sentiment vertaalt zich ook in optimistische verwachtingen voor de private equity-sector. Bijna driekwart (72%) van de geïnterviewden voorspelt dat de concurrentie tussen private equity-bedrijven rond investeringen in 2019 zal toenemen, inclusief 28% die zegt dat deze concurrentie sterk zal toenemen. Deze groeiende concurrentie zorgt tegelijkertijd voor de grootste zorg onder de managers: bijna driekwart (72%) ziet een schaarste aan investeringsmogelijkheden voor de komende vijf jaar als een van de drie belangrijkste thema’s. 

Dealwaarde Benelux buyout, 2013–2018

In de afgelopen 20 jaar is het aantal investeringsmaatschappijen in Europa meer dan verdubbeld, van 1.453 tot 3.530. Volgens een rapport van Boston Consulting Group hebben institutionele beleggers inmiddels meer dan $2.500 miljard aan kapitaal onder beheer. 

De ophopende hoeveelheden dry powder leiden tot almaar hoger wordende multiples, waarmee het werk voor private equity-investeerders alleen nog maar uitdagender wordt. Terwijl het onwaarschijnlijk is dat er een tekort is aan bedrijven om te kopen, is het de vraag of er genoeg investeringsdoelen zijn – die ook nog redelijk zijn geprijsd – om de recordhoeveelheden dry powder in het systeem te absorberen. 

Dit geeft volgens PwC aan dat private equity moet transformeren: “Private Equity heeft een groot investeringspotentieel door de recent opgehaalde fondsen. Ze zullen daarbij innovatiever moeten zijn om rendementen te behalen”, aldus Van Daal. De meeste respondenten zien operational improvement-initiatieven en digitale innovatie als de belangrijkste drijvers om rendement mee te behalen. “Private equity realiseert zich dat echte waardecreatie nodig is om rendementen voor hun investeerders te behalen. Deze focus op waardecreatie en digitale en andere disruptie is goed voor het vestigingsklimaat en het innovatieve karakter van ons land”, besluit Van Daal. 

Gerelateerd: Hoge waarderingen en concurrentie remmen private equity dealmarkt.


Profiel
Meer nieuws over
×
×
Accenture ACE Company Adaptif Adlasz Adviesgroep Novius AevesBenefit Anderson MacGyver Andersson Elffers Felix Annalise Arlande Arthur D. Little AT Osborne Atos Consulting Bain & Company Baker Tilly BCG Platinion BDO BearingPoint Berenschot Best Value Group Bewegin Bisnez BlinkLane Consulting BluPoint BMC Boer & Croon Management BOLD Bolster Bostec Boston Consulting Group Bright & Company | People Strategy Buitenhuis Advies buro C5 Bvolve Capgemini Invent Cegeka Consulting Cmotions COMATCH Conclusion Count & Cooper CPMview De Issuemakers De Kleine Consultant Deloitte Delta Capita Digital Power Dimensys Ecorys Eden McCallum Energyprofs Enigma Consulting Eurekon EY EY-Parthenon Finavista Finext First Consulting Flowant flowresulting Fronteer FTE Groep FTE Improvery Galan Groep GalanNXT Grant Thornton Groenewout Gupta Strategists Gwynt Hamstra & Partners Hogenhouck m&a Hospitality Group Hot ITem House of Performance IG&H Improven InContext innergo INNOPAY Intermedius ITDS Business Consultants Itility JBR JBR Interim Executives Kearney Kirkman Company Korn Ferry KplusV KPMG Kruger Kurtosis KWINK groep Leeuwendaal M3 Consultancy Magnus Marktlink Mazars McKinsey & Company Mercer Merkle METRI Mitopics MLC Mobilee Möbius Monitor Deloitte Morgens MSR Consulting Group NEWCRAFT Node1 Oliver Wyman OrangeX Ordina Organize Agile p2 PA Consulting Group Paul Postma Marketing Consultancy People Change PNO Consultants Projective Protiviti Proven Partners PwC Qhuba Quint Quintop Raad van Toekomst RedFoxBlue ResidentieProfs RGP Rijnconsult Riverwise Roland Berger Salvéos Schaekel & Partners SeederDeBoer Sia Partners Significant Groep Simon-Kucher & Partners SiRM Solid Professionals SOLVE Consulting SparkOptimus Staffing MS Strategy& Student Consultancy Group Summiteers Supply Value Symbol Synechron The Next Organization Trevian Turner TWST TwynstraGudde UMS Group UniPartners UPD Van Oers Corporate Finance Vanberkel Professionals Varrlyn Vasco Consult Vintura VODW Volt Strategy Voogt Pijl & Partners Wielinq WIN Xebia Yellowtail YGroup YNNO Young Advisory Group YourConnector Zanders Zestgroup