Marktlink slaat vleugels uit naar Noord-Nederland en België

08 februari 2019 Consultancy.nl 4 min. leestijd
Profiel
Meer nieuws over

Overnameadviseur Marktlink heeft zijn vleugels uitgeslagen. De overnamespecialist is nu ook actief in Noord-Nederland en België. Hiermee heeft het kantoor landelijke dekking in eigen land en steekt het tegelijk voor het eerst de grens over.

Met het begeleiden van zo’n 60 succesvolle mid-market transacties in het vorige jaar is Marktlink een van Nederlands grotere gespecialiseerde M&A-kantoren. De overnameadviseur zag zo’n 20 jaar geleden het levenslicht en is sindsdien gegroeid tot 70 professionals, werkzaam vanuit kantoren in Deventer, Gouda, ’s-Hertogenbosch en Amsterdam.

In de afgelopen twee maanden zijn daar twee nieuwe locaties bijgekomen.

Marktlink slaat vleugels uit naar Noord-Nederland en België

Vanuit het nieuwe kantoor in Drachten bedient het nu de Friese, Groningse en Drentse markten. “We zien kansen in Noord-Nederland”, aldus Koen Rutten, die sinds 2010 werkt voor Marktlink en is geselecteerd om leiding te geven aan het nieuwe filiaal. Terwijl de overnamespecialist vanuit zijn andere kantoren al klanten uit heel Nederland bediende, is Rutten ervan overtuigd dat het hebben van binding met de regio en een lokale aanwezigheid, dicht bij ondernemers, een grote toegevoegde waarde heeft

“We zijn al reeds in gesprek met 145 ondernemers, wij denken dat een lokale vestiging hen over de streep zal trekken om onze dienstverlening in te schakelen”, vertelt het nieuwe kantoorhoofd. “Als lokale adviseur ken je de specifieke regionale ondernemerskenmerken, het ondernemersklimaat en de gevestigde industrie.” Rutten omschrijft Drachten als de ideale locatie vanwege de centrale ligging in Noord-Nederland: “Zo zijn we altijd dichtbij onze klanten.”

Volgens onderzoek van Marktlink overweegt 13% van alle mkb-bedrijven in de noordelijke provincies een verkoop van zijn onderneming. “Er zijn ontzettend veel mooie bedrijven in de noordelijke provincies maar nog geen gespecialiseerde overnameadviseur. Wij willen ondernemers helpen bij hun overname- en opvolgingsvraagstukken.”

België

Ondertussen is het nieuwe kantoor in Antwerpen de eerste vestiging buiten de Nederlandse landsgrenzen. Ook in de Nederlandstalige Noord-Belgische regio rond Brussel, Gent, Antwerpen en Leuven – ook wel de Vlaamse Ruit genoemd – ziet het bureau een toename in zijn M&A-activiteiten. Deze volgt op een bloeiende fusie- en overnamemarkt in West-Europa: de lage rente zorgt voor goedkoop investeringskapitaal en de hoge multiples zorgen ervoor dat ondernemers graag willen kapitaliseren.

Bovendien groeit het aantal grensoverschrijdende deals tussen Nederlandse ondernemers en hun zuiderburen. Tom Beltman, partner bij Marktlink: “De Belgische vestiging speelt in op de toenemende vraag naar een overnamespecialist die dicht bij de ondernemer staat en beschikt over kennis en een uitgebreid netwerk in zowel Nederland als België.” 

Om leiding te geven aan het Belgische kantoor is Filip Mariën aangetrokken als partner. Mariën brengt veertien jaar aan ervaring op het gebied van bedrijfsovernames met zich mee. Hiervoor was hij M&A-director bij Big Four-kantoor EY, waar hij ruime ervaring opdeed in internationale transacties.

Hij heeft ook affiniteit met ondernemers binnen het Belgische mkb, de sector die ook in België Marktlinks ‘sweet spot’ zal vormen. “Ik beschouw de introductie van Marktlink op de Belgische markt als een prachtige kans”, aldus Mariën.

“In toenemende mate zullen Belgische ondernemers overgaan tot het verkopen van hun bedrijven, gedreven door snel veranderende markten en een opvolgingsproblematiek”, vervolgt hij. “Inhoudelijk zijn overnametrajecten in België en Nederland vergelijkbaar, echter zien we verschillen onder meer op cultureel vlak. Door onze combinatie van ervaring, kennis en netwerk zien we kansen om meer relevante kopers en verkopers aan tafel te brengen.” 

Gevraagd naar de doelstellingen van de Antwerpse vestiging, geeft Mariën tot besluit aan het team de komende tijd uit te willen breiden: “De ambitie is om binnen vijf jaar te groeien naar een kantoor met vijftien overnameprofessionals.”