Archeologische adviseurs vinden Romeinse tempelresten in Gelderland

01 september 2022 Consultancy.nl 2 min. leestijd
Meer nieuws over

Archeologische adviseurs van RAAP hebben in het Gelderse Herwen-Hemeling resten gevonden van eeuwenoude Romeinse tempels.

Begin dit jaar legden onderzoekers van RAAP in het Gelderse Spijk (nabij de Duitse grens) maar liefst 20.000 archeologische vondsten bloot. Meer recent ontdekte het adviesbureau in het nabijgelegen Herwen-Hemeling – een kern binnen de gemeente Zevenaar – nog meer overblijfselen uit de oudheid.

Om precies te zijn vonden de specialisten van RAAP resten van Romeinse tempels. Het mag met recht een unieke vondst worden genoemd: nooit eerder werd in ons land zo’n compleet Romeins complex gevonden met tempelgebouwen, votiefstenen (kleine altaren) en kuilen met daarin resten van offers. 

De vindplaats in Herwen-Hemeling

Volgens de onderzoekers van het adviesbureau werd het complex tussen de eerste en de vierde eeuw na Christus vooral gebruikt door soldaten. Dat blijkt uit de vele dakpanstempels die werden aangetroffen. Destijds hield het leger zich namelijk bezig met het maken van dakpannen. 

Daarnaast is op de locatie in Herwen-Hemeling een “ongekende hoeveelheid” aan kalkstenen sculptuurfragmenten gevonden. Dat zijn delen van ruimtelijke beeldhouwwerken. Denk hierbij onder andere aan een arm, een been of een voet van een standbeeld. 

Verder haalden de onderzoekers van RAAP verschillende onderdelen van paardentuigen, onderdelen van harnassen en onderdelen van wapens – zoals speer- en lanspunten en bijlbladen – uit de grond.

Waardevolle toevoeging

“Gelderland is onverwachts een bijzondere Romeinse vindplaats rijker”, zegt erfgoedgedeputeerde Peter Drenth. “Een waardevolle toevoeging aan ons verhaal over de Romeinen in onze provincie. […] We laten de vondsten uiteraard zien aan de inwoners van Gelderland.” 

Dat gebeurt in het Nijmeegse Valkhofmuseum, waar meerdere topstukken sinds deze zomer te bezichtigen zijn. De bijbehorende tentoonstelling staat in het teken van de oude grens van het Romeinse Rijk, die liep in de buurt van de vindplaats in Herwen-Hemeling.