Archeologisch adviesbureau onderzoekt bodem nabij voetbalstadion

22 oktober 2021 Consultancy.nl 2 min. leestijd
Meer nieuws over

In de Groningse stadswijk Europapark wordt sinds begin deze maand onderzoek uitgevoerd door archeologisch adviesbureau Raap.

Pal naast voetbalstadion de Euroborg – de thuishaven van FC Groningen – wil de gemeente Groningen binnen afzienbare tijd tal van nieuwe woningen en kantoren laten bouwen. De start hiervan moet echter even op zich laten wachten. Het braakliggende terrein wordt op dit moment namelijk onderzocht. 

Reden: er zijn aanwijzingen dat onder de grond overblijfselen uit de jagers- en verzamelaarstijd verscholen liggen. “Het gebied is onderdeel van het originele oppervlak van de Hondsrug, waar tijdens de mesolithische en neolitische tijd – zo’n 10.000 jaar geleden – graag mensen kampeerden”, meldt de gemeente in een persbericht.

Archeologisch adviesbureau onderzoekt bodem nabij voetbalstadion

Sinds begin deze maand zijn de experts van Raap in Groningen op zoek naar de sporen uit het verre verleden. Raap is het grootste archeologisch adviesbureau van Nederland. De organisatie beschikt over ruim honderd medewerkers en zes vestigingen – in Weesp (hoofdkantoor), Drachten, Zutphen, Weert, Leiden en in het Belgische Eke.

Speciale onderzoeksmethode

Op dit moment voert het adviesbureau verschillende avegaarboringen uit. Dat is een manier van boren waarbij het boorsel volgens het principe van de schroef van Archimedes naar het oppervlakte wordt getransporteerd. Op die manier kan een specifiek deel van de bodem worden onderzocht op archeologische resten. 

Dat wordt gekozen voor avegaarboringen is niet gebruikelijk. De methode is namelijk bijzonder prijzig. Vaker kiest men voor proefsleuvenonderzoek als men vermoedt dat onder bouwgrond overblijfselen uit de oudheid liggen verscholen. In dat geval worden steekproefsgewijs enkele rechthoekige sleuven opengelegd van tien bij vijftig meter.

De locatie in Groningen is echter niet geschikt voor proefsleuven. Dat komt doordat de samenstelling van de grond dat niet toestaat. Die is te poreus. En dat levert veel risico’s op voor de archeologen, die hun onderzoek uitvoeren in proefsleuven, die meters diep kunnen zijn. Als de wanden van dergelijke sleuven instorten, is dat vanzelfsprekend levensbedreigend.

Planning

In totaal zijn deze maand zo’n honderdveertig avegaarboringen gedaan op het terrein. De grond die hierbij naar boven komt wordt door de experts van Raap gestopt in monsterflessen, die worden voorzien van informatie zoals de exacte vindplaats. Op een later moment wordt de inhoud van de flessen geanalyseerd met behulp van een zeef.

Op deze manier zullen de onderzoekers van Raap naar verwachting stuiten op meerdere overblijfselen uit de jagers- en verzamelaarstijd. Aan de hand daarvan kan het beeld worden uitgebreid van hoe de mens destijds leefde in Nederland – en in het bijzonder in dit gedeelte van de provincie en de stad Groningen.