Amsterdamse beursbedrijven steeds sneller met jaarafsluiting

17 augustus 2022 Consultancy.nl 1 min. leestijd
Meer nieuws over

Bedrijven genoteerd aan de Amsterdamse beurs worden steeds sneller in het sluiten van hun financiële boeken. Dat blijkt uit het nieuwste Financial Close Trendonderzoek van BrightStone Group.

Het financieel adviesbureau analyseerde voor het zevende opeenvolgende jaar hoe snel (of traag) fondsen op de Nederlandse AEX, AMX en AScX hun jaarcijfers rondkrijgen. Voor de analyse zijn de publicatiedata van 75 beursgenoteerde ondernemingen in Amsterdam meegenomen.

Uit het rapport komt naar voren dat het AEX- en Midkapfondsen In 2021 respectievelijk 4 en 3 kalenderdagen minder heeft gekost om hun jaarcijfers te publiceren en een accountantsverklaring te verkrijgen dan in de periode daarvoor.

Amsterdamse beursbedrijven steeds sneller met jaarafsluiting

Vooral automatisering en digitalisering van de financiële bedrijfsafdeling vormden volgens BrightStone naar alle waarschijnlijkheid de reden dat de bedrijven hun jaarcijfers sneller hebben kunnen rondkrijgen.

Zo zorgde de inzet van nieuwe technologieën als robotics, kunstmatige intelligentie, machine learning en data analytics voor meer gestroomlijnde financiële processen en onder de streep een snellere financiële afsluiting.

Deze technologieën worden ingezet voor bijvoorbeeld het automatisch verwerken van facturen. Door een dergelijke automatiseringsslag worden medewerkers vrijgemaakt voor andere belangrijke taken, en kunnen daardoor de financial close-processen versneld worden.

Geheel in lijn met de aanname dat met name technologie bijdraagt aan de versnelling, komen vooral Amsterdamse bedrijven in de techsector naar voren als de koplopers in een snellere jaarafsluiting.

Terwijl een snellere afsluiting van het boekjaar een prettig gegeven is, blijft de kwaliteit van de afsluitrapportages natuurlijk het belangrijkst. Frans Rutten, directeur van BrightStone Group: “Kwaliteit van de cijfers staat voorop, maar wij zien dat organisaties die snel rapporteren hun systeem, processen in combinatie met stevig leiderschap op orde hebben.”