Interview: Rishi Santokhi, CFRO van Aegon Asset Management
Een interview met Rishi Santokhi, Chief Financial & Risk Officer bij Aegon Asset Management Nederland, over zijn achtergrond, de toenemende impact van regelgeving in de financiële sector en het belang van transparantie.
Een paar keer per jaar gaat BrightStone Group in gesprek met een beslisser op het snijvlak van finance en/of risk, audit en compliance. Dit keer sprak het financieel adviesbureau met Rishi Santokhi, Chief Financial & Risk Officer bij Aegon Asset Management Nederland. Na het Gymnasium heeft Santokhi bedrijfs- en financiële economie gestudeerd aan de Erasmus Universiteit Rotterdam. Daarna heeft Santokhi een postgraduate Registeraccountant (RA) en een postgraduate Investment Management (RBA/CFA) behaald. Wat houdt hem bezig, welke ontwikkelingen en uitdagingen (voor)ziet hij, hoe ervaart hij zijn contact met klanten en wat houden zijn nevenfuncties in? 5 vragen aan de bestuurder.
Je bent CFRO en maakt onderdeel uit van het Nederlandse Management Team. Kun je om te beginnen iets vertellen over jouw achtergrond, expertises en interesses?
“Van huis uit ben ik bedrijfseconoom en registeraccountant. Ik ben mijn carrière begonnen bij EY waar ik circa 12 jaar controle- en adviesopdrachten heb gedaan in de internationale financiële wereld. De expertise die ik in deze periode heb opgebouwd betreft onder meer financiële verslaggeving, risicomanagement, interne beheersing en regulatory compliance. Met name tijdens de adviesopdrachten die ik heb uitgevoerd in Nederland, de US en de UK, lag het accent op de hiervoor genoemde expertisegebieden. In mijn rol als CFRO bij Aegon Asset Management Nederland vallen deze zaken in ons Executive Committee onder mijn verantwoordelijkheid en ben ik daar dus veel mee bezig. Ik vind het daarnaast ook belangrijk en interessant om vooruit te kijken en te denken vanuit kansen die we als organisatie hebben om de dienstverlening aan onze klanten te verbeteren en om als organisatie te groeien. Dit doen wij door binnen onze global asset management organisatie na te denken over hoe de asset management-industrie er over 5 jaar uitziet, welke rol wij hierin willen innemen en wat het van ons vraagt om te komen waar we willen zijn. De vraag wat ons onderscheidend maakt ten opzichte van anderen moeten we goed kunnen beantwoorden. Dit proces leidt vaak tot een organisatie-breed verandertraject, waar ik de nodige ervaring mee heb en ook veel energie van krijg.”
Wereldwijd beheert Aegon Asset Management meer dan EUR 300 miljard. EUR 70 miljard daarvan wordt vanuit het Nederlandse kantoor in Den Haag beheerd, onder jouw verantwoordelijkheid. De wet- en regelgeving binnen de sector neemt toe en wijzigt regelmatig. Welke uitdagingen brengt dat met zich mee voor jou?
“We hebben de afgelopen jaren inderdaad met ontzettend veel nieuwe wet- en regelgeving te maken gehad. Denk bijvoorbeeld aan AIFMD, EMIR, FATCA, FTK en Solvency 2. Dit trekt een behoorlijke wissel op onze organisatie. Het leidt niet tot eenmalige inspanningen; het brengt doorlopende verplichtingen met zich mee. Hierdoor ontstaat een structureel hogere workload. Het is aan ons om deze regulatory ontwikkelingen te blijven combineren met onze strategische groeiambities. Hiertussen een balans vinden is een mooie uitdaging. Laat ik het zo zeggen: compliant zijn met de geldende regelgeving is voor ons een must, maar daarnaast zullen we continu onze strategische ambities moeten blijven definiëren en hier actief op moeten blijven acteren. Sterker nog, dat is meer dan ooit van groot belang. Vermogensbeheerders werken in een enigszins verzadigde markt en hebben naar de toekomst toe moeite om groei te laten zien. De groei zou moeten komen uit de emerging markets. Dit is tevens opgetekend in een recent trendrapport van PwC. Voor veel niche- en lokaal opererende vermogensbeheerders zou dit nog wel eens een té grote uitdaging kunnen blijken. Of deze partijen zelfstandig overeind kunnen blijven is maar zeer de vraag. Dat wij met AEGON een ‘global organisatie’ hebben is een absolute pré. Dit constateren is niet genoeg, we werken keihard om deze voordeelpositie uit te nutten. Voor onszelf, maar vooral voor onze klanten.”
Over jullie klanten gesproken: wat zijn hun wensen ten aanzien van transparantie en risicobeheer?
“Eén ding is zeker; het klantcontact is tegenwoordig intensief. Wensen nemen toe en klanten maken deze ook kenbaar. Men vraagt om uitgebreidere informatie en de frequentie daarvan neemt toe. Onze klanten hebben zelf óók te maken met wet- en regelgeving; indirect raakt het ons dus dubbel. We weten hier goed op te anticiperen. We willen wel precies weten wat onze klanten van ons verwachten. Dit borgen we door zelf actief de ontwikkelingen die van invloed zijn op onze klanten te volgen en deze met hen te bespreken. Informatie brengen is klantgerichter dan op verzoek informatie verstrekken. Onze pensioenklanten hebben te maken met het FTK (Financieel Toetsingskader) en in dit verband is een meer diepgaand inzicht in de portefeuille noodzakelijk. Datzelfde geldt voor onze verzekeringsklanten die te maken hebben met Solvency 2. Ongeacht welke klant het betreft is het van essentieel belang dat ons risicomanagement op orde is. Daarover rapporteren we dus richting onze klanten, bijvoorbeeld met een ISAE-rapport voor onze institutionele klanten. Zelf spreek ik regelmatig met onze klanten, of hun accountants, over ons risicobeheer. Dat hoeft niet alleen als daar aanleiding voor is; soms is het ook gewoon goed om inzichten te delen en uit te leggen hoe we georganiseerd zijn.”
Je hecht waarde aan toezicht; je bent Lid van de RvC van Mitros en ook zit je in de Raad van Toezicht van Paradiso. Wat zijn jouw motivaties voor deze nevenfuncties?
“Het is mooi om te zien hoe dingen kunnen lopen. Ik stond open voor een toezichthoudende nevenfunctie, maar was er niet actief naar op zoek. Ik ben via een headhunter bij Mitros terechtgekomen. Mitros is een woningcorporatie die opereert in Utrecht en Nieuwegein. Op het oog een totaal andere organisatie vergeleken met Aegon Asset Management, maar toch zijn er parallellen met asset management. Mitros beheert als woningcorporatie immers ook assets; te weten een portefeuille van sociale huurwoningen. Bovendien is ook de woningcorporatiesector, net als de financiële wereld in het algemeen, op een minder positieve manier in het nieuws verschenen, want juist hierdoor is veel nieuwe wet- en regelgeving ontstaan.
Wat mij motiveert, zowel voor mijn primaire functie bij Aegon Asset Management als voor mijn RvC-rol bij Mitros, is dat ik een actieve bijdrage lever aan de ontwikkeling van organisaties die hun klanten centraal stellen. Want dat is waar het in mijn ogen om gaat. In mijn vak zijn het niet alleen de cijfers die tellen; het verklaren en verantwoorden van de cijfers is minstens zo belangrijk. Bij Paradiso ben ik eigenlijk min of meer bij toeval terechtgekomen. Een oud-collega van mij is daar controller en via hem ben ik in contact gekomen met de voorzitter van de RvT. Men zocht een commissaris met een financieel profiel en uiteindelijk ben ik uitgekozen. Erg leuk, want Paradiso is een mooie organisatie: een grote naam in de wereld van muziek en cultuur.”
Wat is het beeld dat je hebt van BrightStone Group (het bureau werkt regelmatig met Aegon, red.) en welk verschil denk je dat zij kunnen maken in de markt van consultancy & projecten in Finance, Risk, Audit & Compliance?
“Mijn beeld van BrightStone Group is dat het een jonge en innovatieve consultancy organisatie is met een breed en hoogwaardig netwerk in finance, risk, audit en compliance. Ik merk dat de mensen bij BrightStone een uitstekend zicht hebben op de behoeften van organisaties op deze terreinen en hoe dit gekoppeld kan worden aan de kennis en competenties van professionals bij BrightStone Group en binnen hun netwerk. Binnen mijn werkveld is dit een groot goed. We moeten soms snel op een flexibele manier gebruik kunnen maken van ervaren professionals en experts op deze terreinen die snel kunnen schakelen en al vanzelf aanhaken op onze business.”