ASML en Sligro het snelst met publicatie van de jaarcijfers

07 juni 2017 Consultancy.nl 5 min. leestijd
Meer nieuws over

Voor het derde jaar op rij hebben beursgenoteerde bedrijven in Nederland hun financial close processen verbeterd. Ruim driekwart van de AEX- en Midkapbedrijven wist zijn jaarcijfers sneller te publiceren, blijkt uit onderzoek van BrightStone Group. De positieve ontwikkeling weerspiegelt de toenemende behoefte naar meer transparantie en wendbaarheid, evenals de noodzaak om te kunnen voldoen aan de steeds kritischere verwachtingen van aandeelhouders. Ruimte voor verdere verbetering lijkt, met het oog op robotics en AI, gigantisch.

In het onderzoek wordt gekeken naar twee belangrijke financiële indicatoren voor de financiële afdeling: Public Announcement (PA; de datum van het officiële persbericht waarin voor het eerst de jaarresultaten bekend worden gemaakt aan de markt) en Audited Report (AR; de datum van ondertekening door de externe accountant(s) van de Controleverklaring m.b.t. de geconsolideerde jaarrekening).

Public Announcement

Uit de analyse van de Public Announcement momenten blijkt dat 77% van de fondsen aan de AEX en AMX dit jaar een versnelling heeft doorgemaakt. Na afsluiting van het boekjaar hadden de beursfondsen gemiddeld 49 kalenderdagen nodig om inzicht te geven in hun resultaten. Vorig jaar lag het PA-gemiddelde nog op 51 dagen na sluiting van het boekjaar. Wel is dit langer dan in 2015, toen de beursgenoteerde bedrijven gemiddeld 48 dagen nodig hadden voor het verzorgen van een PA*.

Tien van de 47 beursfondsen zagen ten opzichte van vorig jaar een vertraging. Op alfabetische volgorde zijn dit: Aalberts, AkzoNobel, ArcelorMittal, ASMI, BAM, Corbion, Heineken, Philips, Sligro en Unilever. Vorig jaar was Unilever nog het snelst, maar dit jaar wist ASML met 18 dagen het snelst zijn cijfers via een persbericht naar buiten te brengen. Vorig jaar deed de halfgeleiderproducent er nog 20 dagen over. 

Ranking Public AnnouncementDe grootste versneller binnen de AEX is Galapagos, die zijn Public Announcement 10 dagen eerder gaf dan vorig jaar. Hoewel OCI met 83 dagen nog steeds het langste wacht met het publiek bekend maken van zijn resultaten, was het chemiebedrijf een aanzienlijke 37 dagen eerder met het uitbrengen van zijn PA dan in 2016.

Audited Report

In totaal heeft 68% van de fondsen dit jaar zijn Audit proces weten te versnellen. In 2016 lag het gemiddelde van het Audit proces op 62 dagen, ten opzichte van 60 dagen dit jaar. In 2015 duurde het Audit proces gemiddeld 63 dagen na de afsluiting van het boekjaar voordat het Audited Report verscheen. Van de AEX-fondsen kwam het Audited Report van ASML na 38 dagen als eerste binnen – weliswaar drie dagen later dan in 2016. Binnen de AMX wordt al jaren de eerste plaats ingenomen door Sligro, die dit jaar zijn AR een dag later uitbracht dan het begeleidende persbericht.

Vooral de AMX-fondsen wisten een versnelling te realiseren van gemiddeld bijna 66 kalenderdagen naar 59 dagen. Zo wist ASMI het meest te versnellen door zijn AR 36 dagen eerder te publiceren dan vorig jaar. Onder de AEX-fondsen wist Vopak de grootste versnelling te realiseren met 9 dagen naar 47 kalenderdagen. In totaal waren er veertien fondsen die dit jaar meer tijd nodig hadden om te komen van Public Announcement tot Audited Results. “Dit wordt wellicht veroorzaakt door uitgebreider overleg met de accountant over (nieuwe) boekhoudnormen”, aldus Karien Bos, medeoprichter van BrightStone Group.

Audited Report – 2016

Bos sluit af door aan te geven dat de onderzoeksresultaten hinten naar een toename van de aandacht voor snelle publicatie. Ook is er volgens haar steeds meer aandacht voor de impact en begeleiding van Finance medewerkers om te komen tot optimalisatie. De versnelling is deels te danken aan nieuwe technologieën die hun intrede maken op de markt, stelt zij. “Wij zien verhoogde aandacht voor betere systemen en de inrichting hiervan.”

Toenemende rol IT

Een blik op de toekomst duidt aan dat de rol van technologie alleen nog maar belangrijker zal gaan worden. In een interview met Consultancy.nl vertelde Mohamed Bouker, partner bij EY en Data Analytics Lead binnen FAAS, dat met de inzet van de juiste technologie het financial close proces in de toekomst vijf keer zo snel kan. “Bedrijven kunnen hun financial close processen tot wel 80% terugbrengen door de inzet van nieuwe technologieën als robotics, kunstmatige intelligentie en data analytics”, aldus Bouker.

Ook Bos erkent de “enorme potentie van automatisering, maar zegt dat ook quick wins organisaties ver vooruit kunnen helpen. De meeste ‘quick wins’ zijn volgens haar te realiseren door standaardisatie van processen. “Het pad naar optimalisatie kan echter per onderneming sterk verschillen, afhankelijk van cultuur en werkwijze”, voegt ze toe. Ongeacht hoe die snelheid bereikt wordt, zal het sneller afronden van het proces volgens haar aanzienlijke voordelen kennen voor organisaties. Bedrijven geven eerder transparantie, waardoor beleggers eerder over de juiste informatie beschikken. Bovendien kunnen de organisaties zelf eerder bijsturen.

Maar snelheid is niet alles, benadrukt Bos. De kwaliteit van de cijfers mag volgens de Managing Director van BrightStone “nimmer ter discussie staan”.

* De samenstelling van de AEX en AMX verandert ieder jaar door de komst en het verdwijnen van verschillende fondsen. De PA-gemiddelden van verschillende jaren zijn niet voor vergelijkbare basis gecorrigeerd.