Vier aandachtspunten voor goed stakeholdermanagement

16 augustus 2022 Consultancy.nl 3 min. leestijd
Meer nieuws over

Het tijdig en effectief betrekken van verschillende stakeholders is een belangrijke randvoorwaarde voor het creëren van draagvlak en dus het laten slagen van een veranderprogramma. Sander Pieters van Conclusion Consulting deelt vier aandachtspunten voor goed stakeholdermanagement.

Tip 1: Schep vertrouwen

Om alle stakeholders goed te kunnen managen is het belangrijk dat je hun vertrouwen wint. Vertrouwen creëren lukt alleen als je authentiek bent en je met volledige toewijding inzet. Je hart moet bij de verandering liggen en je moet er een kick van krijgen als je stakeholders blij maakt.

Sander Pieters, Consultant Prestatieverbetering, Conclusion Consulting

Tip 2: Communiceer

Een open deur, maar communicatie is key bij effectief stakeholdermanagement. Ik laat communicatie altijd via vaste lijnen binnen de organisatie verlopen. Dat doe ik door gezichten aan afdelingen te koppelen en alle communicatie via hen te laten verlopen. Daarna is het een kwestie van continu in gesprek blijven, terugkoppelen en valideren met de stakeholders.

In mijn communicatie geef ik altijd duidelijk aan wat ik van iemand wil, wanneer ik het wil en waarom ik het wil. Vooral de ‘waarom’ wordt vaak vergeten, met name in e-mails of Teams-uitnodigingen, terwijl het antwoord ontzettend belangrijk is voor de voorbereiding van de stakeholder. Door duidelijk te zijn in je verwachtingen creëer je gelijk weer vertrouwen.

Verlies ook zeker de menselijke kant niet uit het oog in je communicatie met stakeholders. Voor een overleg vraag ik altijd even hoe het gaat met iemand en of zij of hij nog wat leuks heeft gedaan in het weekend. Ook vind ik het belangrijk om altijd terug te koppelen aan mijn stakeholders. ‘Dank voor het tijdig aanleveren!’ Of als iets niet lukt: ‘Kan ik je ergens mee helpen?’ Ik denk in al mijn communicatie vanuit het belang van de stakeholder.

Tip 3: Denk en plan vooruit

Het komt regelmatig voor dat ik vanuit projecten te horen krijg: ‘Over twee dagen heb ik dit en dit nodig.’ Maar waarom hoor ik dat dan pas op zo’n korte termijn? Vaak is het excuus dat zij ook weer afhankelijk zijn van anderen. Maar dat ben ik ook. Dat maakt het juist zo belangrijk om vooruit te denken én plannen.

Een goede planning is geen sinecure. Er spelen een hoop factoren en belangen, ook factoren waarop je zelf geen invloed hebt. Daarom is mijn tip: denk outside the box om het inside the box te laten functioneren. Oftewel: denk buiten je project om. Welke impact kan op welke mensen op welk moment en op welke manier van toepassing zijn? Hoe beter je dat in kaart hebt, hoe soepeler je project functioneert en hoe minder je afhankelijk bent van externe factoren.

Tip 4: Durf advies te vragen

Betrek je stakeholders continu bij het project en zie jezelf niet als alwetende expert. Durf je kwetsbaar op te stellen richting je stakeholders en vraag om hun adviezen en input. Dan weet je uit eerste hand hoe een stakeholder ergens over denkt, of hij zich gehoord voelt en hoe betrokken hij is bij het project. Ik valideer liever iets twee of drie keer dan dat ik met twijfels blijf zitten.

Bijkomend voordeel is dat je verbanden kunt gaan leggen tussen stakeholders. Ontstaat er bijvoorbeeld een conflict tussen stakeholders, dan heb je de voorsprong dat je alle informatie uit eerste hand hebt. Van daaruit kun je beoordelen hoe je het beste proactief een compromis kunt sluiten. En omdat jij je kwetsbaar opstelt richting je stakeholders, ontvang je die houding ook terug.