Iris Gielen en Anne Feijen (Tenzinger) over werken in de zorg
Met een team van ruim 300 medewerkers is Tenzinger een van ’s lands grootste dienstverleners voor de zorgsector. Iris Gielen en Anne Feijen zijn beiden werkzaam binnen de consultancytak van de organisatie. Ze delen hun ervaringen over werken in de zorgconsultancy en vertellen hoe het is om bij Tenzinger te werken.
Bij Tenzinger zit Anne Feijen inmiddels alweer twee jaar “uitstekend” op haar plek. Ze ziet het als een voorrecht om iedere dag maatschappelijke impact te mogen maken.
“Veel voldoening in mijn werk vind ik in het echt verder helpen van organisaties. Het afronden van een opdracht met een mooi eindproduct, een geoptimaliseerd en slimmer proces of een efficiëntere samenwerking, daar word ik echt blij van.”
“Daarnaast haal ik ook veel voldoening uit mijn werk als ik samen met mijn collega’s aan producten kan werken en we die naar een hoger niveau kunnen tillen. Een van de producten waar we druk mee bezig zijn de afgelopen tijd binnen ons team is de Ideale Zorgorganisatie.”
“Een tijdje geleden gaf ik hier, samen met collega Soleil Filarski, een webinar over. Dat was natuurlijk spannend om te doen, maar we hebben er super veel positieve reacties op ontvangen en ook teruggekregen dat organisaties wel kansen zien in dit product.”
Maatschappelijke impact
Ook haar collega Iris Gielen, sinds vier jaar werkzaam bij Tenzinger, vind het mooi om dagelijks maatschappelijke impact te kunnen maken. “Ik zoek in mijn projecten naar mogelijkheden om de primaire zorg op een zo goed mogelijke manier te ondersteunen en te verslimmen. De patiënt staat ten slotte centraal en de bedrijfsvoering kan dat mede mogelijk maken.”
Ze geniet ervan als ze aan het einde van haar opdracht “een product kan opleveren waar de organisatie zelf verder mee kan. Hierin zoek ik altijd de samenwerking met de medewerkers op om tot een zo goed mogelijk resultaat te komen, waar ook zij achter staan. Die samenwerking vind ik erg belangrijk om voldoening uit mijn werk te kunnen krijgen.”
“Tenzinger is een ambitieuze organisatie waarbij je zelf de regie en vrijheid krijgt om je te ontwikkelen.”
Zo’n vier jaar terug begon Iris bij Tenzinger als Young Professional. “De afgelopen vier jaar zijn voor mijn gevoel enorm snel voorbijgegaan. Ik heb veel kansen gekregen om mij verder te ontwikkelen in mijn rol als business consultant. Ik ben zeker ook af en toe in het diepe gegooid, wat ervoor heeft gezorgd dat ik mezelf bleef uitdagen.”
Professionele en persoonlijke ontwikkeling
Anne herkent de hoge mate van aandacht voor persoonlijke en professionele groei: “Tenzinger draagt op veel manieren bij aan mijn ontwikkeling. Zo bespreek je elk jaar met je manager wat je doelen zijn voor het komende jaar en hoe je deze doelen kunt behalen. In deze gespreken ga je echt bepalen waar je op dit moment staat en wat je nodig hebt om de volgende stap te zetten als persoon en als professional.”
“Er wordt gekeken welke opleidingen en trainingen bij je doelen, maar ook bij je opdrachten kunnen aansluiten. Zelf heb ik net de opleiding Lean Black Belt afgerond, maar denk ook aan trainingen als Professionele Adviesvaardigheden of Gespreksvaardigheden.”
Iris knikt instemmend: “Tenzinger is een ambitieuze organisatie waarbij je zelf de regie en vrijheid krijgt om je te ontwikkelen. Hiervoor is ook een Academy opgericht met uiteenlopende trainingen die je hierbij kunnen helpen.”
Ze voegt toe dat het echter niet alleen maar draait om werk en professionele ontwikkeling. Tenzinger geeft ook “persoonlijke aandacht om met een goed gevoel naar je werk te kunnen gaan”. Ook organiseert de organisatie buiten werktijd vele activiteiten voor het team: “Denk aan een squashtoernooi, een jaarlijks (kerst)feest en zelf heb ik afgelopen jaar de wintersport mogen organiseren.”
Dergelijke evenementen hebben, vooral na de coronaperiode, ook voor Anne de zo gewenste onderlinge verbinding gebracht, die tijdens de pandemie geregeld ontbrak.
“Verschillende evenementen hebben hier voor mij aan bijgedragen: de Socialrun, een hardloopevenement waar ik vorig jaar september aan heb meegedaan, het grootse voorjaarsfeest afgelopen april en de Tenzinger Professional Services Kennisdag nog geen twee weken geleden. Stuk voor stuk evenementen waarin we elkaar leren kennen, ontdekken wat we doen en wat ons nou één Tenzinger maakt.”
Gevarieerde, uitdagende projecten
In de consultancy draait veel van het werk om de klantopdrachten. Iris: “Mijn projecten zijn zeer uiteenlopend geweest van adviseursrollen op het gebied van wet- en regelgeving tot projectleidersrollen binnen (grote) verandertrajecten.”
In een van haar eerste opdrachten vervulde ze een projectleidersrol voor het in kaart brengen van het totale zorgaanbod in de organisatie met als doel de in-, door- en uitstroom van patiënten te bevorderen. “Dit project was onderdeel van een grote transitie op het gebied van de zorgadministratie, logistiek en ondersteunende diensten, waarin ik ook als programmasecretaris fungeerde.”
Op dit moment werkt Iris als adviseur binnen een ggz-instelling op het gebied van de administratieve organisatie. “In deze rol toets ik verschillende (verander)projecten in de organisatie op impact op de registratie en op de rechtmatigheid vanuit de wet- en regelgeving.”
“Tenzinger draagt op veel manieren bij aan mijn ontwikkeling.”
Ook Anne kijkt terug op verschillende uitdagende zorgprojecten. “De grootste transformatie in de zorg waar ik in een project aan heb mogen meewerken is de overgang naar het Zorgprestatiemodel in de ggz en de forensische zorg.”
“Als deelprojectleider Verantwoording & Controle was ik verantwoordelijk voor het inrichten van beheersmaatregelen op de (nieuwe) risico’s waar de organisatie rekening mee moet houden. Het was voor mij heel uitdagend om de juiste informatie op te halen, de processen goed te bekijken en hier op de juiste manier advies op te geven.”
Cultuur van samenwerking
Bij Tenzinger staat samenwerking met collega’s en opdrachtgevers centraal. Iris: “De cultuur binnen Tenzinger, maar vooral ook binnen de consultantgroep, is het beste te beschrijven als professioneel maar zeker niet te formeel. Elke vrijdag komen we bij elkaar om samen te werken aan interne projecten, waarbij we een veilige omgeving creëren met elkaar om te leren en fouten te maken.”
“De samenwerking met de andere onderdelen binnen Tenzinger komt bijvoorbeeld tot stand als je bij gezamenlijke opdrachtgevers aan de slag gaat. Je zoekt elkaar dan actief op om van elkaar te leren en kennis uit te wisselen.”
“Daarnaast zijn er ook zogenaamde tribes ontstaan voor bijvoorbeeld de jeugdsector. In deze tribes zitten experts op het gebied van de jeugd van alle teams binnen Tenzinger om samen de toekomstige ontwikkelingen te bespreken en de impact op de verschillende praktijken in kaart te brengen.”
Naast de uitdagende opdrachten en aandacht voor ontwikkeling is het deze cultuur van samenwerking waardoor Anne en Iris elke dag vol enthousiasme aan het werk gaan. “Het gevoel van samen zorgen voor verbetering bij de opdrachtgevers is voor mij een van de hoogtepunten in het werken bij Tenzinger”, besluit Iris.