DHV: Nederlandse industrie voorloper in duurzaamheid

11 juni 2012 Consultancy.nl 1 min. leestijd
Profiel
Meer nieuws over

De Nederlandse industrie is wereldwijd een voorloper op het gebied van duurzaamheid. Bij 56% van de Nederlandse bedrijven heeft duurzaamheid een vaste plek in de bedrijfsstrategie, op internationaal niveau is dat percentage slechts 25%. De rol van biomassa wordt steeds belangrijker, maar de overheid moet op dit gebied meer ondersteuning bieden aan ondernemers in de industriële sector. Dat blijkt uit onderzoek van advies- en ingenieursbureau DHV en de Universiteit Utrecht.

Het onderzoek brengt de belangrijkste trends van de industriële sector in Nederland in kaart, waaronder op het gebied van duurzaamheid. De resultaten zijn gebaseerd op interviews met 13 ondernemers en 58 enquêtes.

Jelle Hannema, unitdirecteur assetmanagement van DHV: “De ontwikkelingen in duurzaamheid gaan snel en het aantal vernieuwende duurzame verdienmodellen groeit de komende jaren.”

Biobased economy speelt belangrijke rol
Schaarser wordende natuurlijke hulpbronnen en verduurzaming bieden mogelijkheden voor een impuls richting een biobased economy, een markt van vraag en aanbod van biomassa. Hannema: ’Uit het onderzoek blijkt dat het merendeel van de sector beperkte mogelijkheden ziet voor een toekomst in de biobased economy. Dat is opvallend, want biomassa speelt de komende jaren een steeds belangrijkere rol in onze economie. Het maakt ons energie- en grondstofonafhankelijker en vermindert bijvoorbeeld de uitstoot van broeikasgassen.’ Om deze kansen te benutten is faciliterend beleid nodig. De industrie geeft aan dat de overheid hier meer ondersteuning in moet bieden.

Tekort aan technisch geschoold personeel
Uit het onderzoek blijkt ook dat de Nederlandse industrie kampt met een nijpend tekort aan technisch personeel. Zie ook het bericht ‘Nederland kampt met tekort aan hoogopgeleid technisch personeel’.