AT Osborne ondersteunt bouw van ziekenhuis in Ethiopië

05 augustus 2022 Consultancy.nl 3 min. leestijd
Profiel
Meer nieuws over

Adviseurs van AT Osborne ondersteunen – samen met Stichting Denbi – de bouw van een ziekenhuis in Ethiopië. 

Op zo'n 2 uur reisafstand van Addis Ababa – de hoofdstad Ethiopië – ligt het dorpje Denbi, waar een Nederlandse, gelijknamige stichting zich de afgelopen zeven jaar heeft ingezet. Met als resultaat onder andere een zorgkliniek voor zwangere vrouwen en pasgeboren kinderen.

Inmiddels blijkt dat in Denbi de nodige behoefte is aan een uitbreiding en een verdere professionalisering van het zorgaanbod. Zo kunnen vrouwen in het dorp bevallen, maar als complicaties optreden, kan de kliniek niet aan deze vraag voldoen en moet naar elders worden uitgeweken.

AT Osborne ondersteunt bouw van ziekenhuis in Ethiopië

En dat levert beslist problemen op. De dichtstbijzijnde stad ligt namelijk vele tientallen kilometer verderop, wat naast een hoop extra geld ook een hoop extra tijd kost, simpelweg omdat de wegen in Ethiopië van stukken lagere kwaliteit zijn dan die in ons land. 

Om die reden ontstond enige tijd geleden bij Stichting Denbi de wens om in het dorp een basis ziekenhuis te ontwikkelen. Op die manier kunnen de inwoners van Denbi (en degenen die in nabije omgeving daarvan leven) op veel meer zorgvlakken worden bediend dan nu het geval is. 

Voor de bouw en toekomstige exploitatie van het ziekenhuis werd een nieuwe stichting opgezet door Stichting Denbi. Deze luistert naar de naam Denbi Hospital Foundation Ethiopia (Denhofe) en wordt bestuurd door professionals die een medische of financiële achtergrond hebben.

Het nieuwe ziekenhuis zal in meerdere fasen worden gebouwd. Zo wordt in eerste instantie een kleinschalig medische instelling gerealiseerd. En indien nodig (mits voldoende financiële middelen), kan dit ziekenhuis op een later moment worden uitgebreid. 

Helpende hand

AT Osborne raakte recent op de hoogte van de ziekenhuiswens van Stichting Denbi en besloot zich te verbinden aan het project. Het adviesbureau trapte zijn ondersteuning af met de ontwikkeling van een programma van eisen. 

Dat programma bevat een gedetailleerde beschrijving van alle (bouwkundige) aspecten van het ziekenhuis. Daarbij zijn de eisen vanuit de Ethiopische overheid het uitgangspunt, vertelt Teun van Trier, werkzaam bij AT Osborne als consultant en betrokken bij het project.

“Een uitdaging ligt in het feit dat er wordt gestreefd om Westerse maatstaven op een zodanige wijze toe te passen dat het realiseerbaar en haalbaar is in een land als Ethiopië. Zo heeft het bijvoorbeeld geen zin om apparatuur aan te schaffen die niet lokaal kan worden onderhouden.”

Bij de realisatie van het ziekenhuis wordt zo veel mogelijk gebruik gemaakt van lokale ondernemingen. Zo waren de experts van AT Osborne ook betrokken bij het selecteren van een Ethiopische architect voor het ontwerp van de zorginstelling. 

Volgens een woordvoerder van stichting DHFE is de grond waar het ziekenhuis op wordt gebouwd inmiddels uitgemeten. “Zodra de regentijd achter de rug is, starten de eerste werkzaamheden. Daarvoor is ondertussen opdracht geven aan een geselecteerde uitvoerder.”