Conclusion Implementation zet zich in voor stichting in Afrika

28 februari 2020 Consultancy.nl 3 min. leestijd

Twee adviseurs van Conclusion Implementation – Steven van den Heuvel en Harm Jan Brondijk – hebben deze maand in Ghana theoretische en praktische trainingen gegeven aan IT-studenten over Scrum.

Zowel Van den Heuvel als Brondijk vervullen binnen Conclusion Implementation de rol van Agile Coach en weten dus alles over Scrum, “de meeste gebruikte samenwerkingsmethode binnen het agile werken”, vertelt Van den Heuvel, die door Diana van der Stelt – directeur van de stichting ‘Maxim Nyansa’ – werd gevraagd om over zijn vakgebied trainingen te verzorgen in Ghana.

De stichting ‘Maxim Nyansa’ (betekenis: ‘continu jezelf verbeteren in wijsheid’) biedt momenteel aan laatstejaars studenten uit Ghana zes praktische IT-trainingsprogramma’s aan, die allemaal vier maanden duren. Op deze manier wil de stichting studenten die alleen een theoretische opleiding hebben gehad en die niet de middelen hebben om ook praktische trainingen te volgen, een beter perspectief bieden op de Ghanese banenmarkt.

“Deze maand hebben Steven en ik een indrukwekkende week gehad in Ghana. We hebben een bijdrage mogen leveren aan een IT-programma voor jonge talentvolle professionals. We hebben veel mogen geven en zeker net zoveel of meer mogen ontvangen”, laat Brondijk weten, die samen met collega Van den Heuvel een Exin-gecertificeerde Scrum foundation training verzorgde in het Afrikaanse land.

Conclusion Implementation zet zich in voor stichting in Afrika

De stichting beschikt over zijn eigen trainingslocatie in de veilig omgeving van Tantra Hills in Accra, de hoofdstad van Ghana. Op locatie zijn slaapverblijven voor de studenten en docenten. De meeste studenten delen een achtergrond van armoede, ontheemding en andere trauma’s. De stichting verzamelt daarnaast hardware zoals laptops, desktops, monitoren en routers voor scholen in Ghana (en binnenkort ook in Burkina Faso en andere buurlanden).

“In een intense hartverwarmende week hebben we niet alleen het Scrum-programma met veel interactieve games en oefeningen gedaan, maar maakten we ook deel uit van de groep: samen ontbijten, samen lunchen en ’s avonds dineren. Ook was er echt sprake van verbinding van culturen: de Nederlandse directheid qua benadering en time management konden we gebruiken en zij boden ons een warme, collectieve betrokkenheid voor elkaar en het gehele programma”, vertelt Van den Heuvel.

Naast het geplande programma hebben de twee professionals van Conclusion Implementation eveneens individuele coachingsessies verzorgd, waarbij ze ingingen op zaken als “hoe ga ik een sollicitatiegesprek aan, hoe presenteer ik mezelf, hoe maak ik gebruik van netwerken en LinkedIn en wat komt erbij kijken als ik een eigen bedrijf wil starten”, legt Brondijk uit. 

Het Maxim Nyansa programma is kosteloos voor de deelnemers die in één keer slagen. Afgelopen editie van het programma slaagde 15% van de studenten echter niet, terwijl een herexamen wel geld kost, wat deze groep jongeren simpelweg niet heeft. “Daarom vragen we jullie om hulp: de Exin Examens van €125 per deelnemer zijn een belangrijke kostenpost. We zouden het geweldig vinden als jullie een donatie doen. Alle kleine beetjes helpen”, geeft Van den Heuvel aan. 

Doneren kan via deze link. “Zet daarbij achter je naam ‘donatie scrum examens’. Hartelijk dank!”, aldus de twee experts van Conclusion Implementation.