Thuiswerkende IT-consultant beboet voor twee fulltime banen

06 juli 2022 Consultancy.nl 2 min. leestijd
Meer nieuws over

Voor veel consultants heeft de shift naar meer thuiswerken tal van voordelen opgeleverd. Meer flexibiliteit bijvoorbeeld, maar ook meer pure werkuren door het wegvallen van reistijd. Sommigen zijn daar echter wel erg opportunistisch mee omgesprongen, zo bewees een IT-consultant onlangs.

Naar verluidt om een hoge schuld bij zijn echtscheidingsadvocaat snel af te lossen, nam een IT-consultant eind vorig jaar een bijzonder besluit – een besluit dat hij enkel kon nemen doordat thuiswerken de nieuwe norm was geworden: de man begon een nieuwe fulltime job bij een IT-adviesbureau, hoewel hij zijn oude fulltime functie bij een verzekeraar nog had lopen.

In zijn nieuwe rol bij het IT-adviesbureau was de consultant inmiddels gedetacheerd bij gemeente Den Haag. Mede aangezien hij zijn werk voor beide werkgevers inhoudelijk naar tevredenheid verrichtte, was in eerste instantie niemand op de hoogte van het feit dat hij twee functies combineerde.

Thuiswerkende IT consultant beboet voor twee fulltime banen

Door zijn tijd doordeweeks en in het weekend slim te verdelen en de nodige vergaderingen enkel online te houden, kon hij zijn verboden nevenfunctie lange tijd verborgen houden. 

Toch kwam zijn geheim uiteindelijk uit, nota bene omdat hij zelf zijn mond voorbijpraatte tegen zijn collega’s bij het IT-adviesbureau. Begin dit jaar volgde daarop een ontslag op staande voet, waarna ook zijn andere werkgever lucht kreeg van het voorval en hij ook daar werd verzocht op te stappen. En ook bij gemeente Den Haag, waar hij zijn werkzaamheden in eerste instantie poogde voort te zetten, werd de samenwerking al gauw stopgezet.

Voor de consultant kreeg het voorval nog een vervelend financieel staartje, aangezien het IT-adviesbureau een schadevergoeding van hem eiste van €120.000. Zo ver kwam het echter niet, want de Rechtbank in Rotterdam oordeelde dat ‘enkel’ €25.000 betaald diende te worden, voor overtreding van het verbod op nevenwerkzaamheden. Ook moest de IT-consultant vanwege het onrechtmatig opzeggen van zijn functie een boete van €8.280 betalen.

De IT-adviseur had zich in deze kwestie nog verweerd, waarbij hij aangaf het ontslag op staande voet onterecht te vinden omdat hij meende dat hij voor beide werkgevers voldoende uren had gemaakt. De rechtbank ging hier echter niet in mee.