Keziah Chung: Van trainee naar PMO consultant

21 juni 2022 Consultancy.nl 5 min. leestijd
Profiel
Meer nieuws over

Tweeënhalf jaar geleden sloot Keziah Chung zich als trainee aan bij Promista. Inmiddels is ze doorgegroeid naar de rol van PMO consultant. Hoe heeft ze het groeipad dat ze heeft afgelegd ervaren? En welk vervolg zou ze hier de komende jaren aan willen geven? Keziah blikt met ons terug en vooruit.

Keziah Chung is gek op reizen. Tijdens haar HRM-opleiding studeerde ze een tijdje in Frankrijk aan een internationale school, haar afstudeeropdracht deed ze in Moldavië, en nadat ze geslaagd was stapte ze met vriendinnen in het vliegtuig om een jaar te gaan backpacken – eerst in Indonesië, toen Australië, vervolgens Nieuw-Zeeland en tot slot weer terug naar Australië.

“Dat was een mooie tijd!”, vertelt ze met een glimlach. Maar toen ze terugkwam wilde ze ook wel graag weer aan de slag. “Ik voelde de drang om me nuttig te maken en iets voor andere mensen te betekenen. Ook wilde ik mezelf snel verder ontwikkelen, zowel persoonlijk als professioneel.”

Keziah Chung, PMO Consultant, Promista

Even leek ze bij een ander bedrijf terecht te komen, maar terwijl ze daar in het selectietraject zat werd ze benaderd door Promista, een project-, programma- en portfoliomanagementspecialist uit Barneveld.

“Bij de gesprekken daar had ik echt een goed gevoel. Er was oprechte interesse in wie ik ben en wat ik wil. De sfeer was informeel en ontspannen, en het leek me leuk om voor een kleiner bedrijf te werken met een soort vrienden- of familiecultuur.”

Even inkomen

Zo begon ze vol enthousiasme aan het anderhalf jaar durende traineeship van Promista, dat ze al na een jaar wist succesvol wist af te ronden. Toch was het in het begin “wel even inkomen”, bekent Keziah. Heel gek is dat echter niet, als je bedenkt dat ze startte in februari 2020 – slechts enkele weken voordat de coronacrisis losbarstte.

“Je start in een nieuwe organisatie en ik wil dan eigenlijk zoveel mogelijk mensen zien en ontmoeten”, geeft Keziah aan. “Maar door corona liep dat net even iets anders en kwam het neer op veel thuiswerken.”

“Gelukkig heeft Promista daar wel een mooie draai aan gegeven door een wekelijkse vaste meeting met alle consultants”, vertelt ze. “Zo krijg je toch een kans om een band op te bouwen met elkaar en de ontwikkelingen te volgen bij collega’s.”

Altijd iemand die je kan helpen

Het traineeship van Promista combineert leren in de praktijk met diverse trainingen. “Ik begon vrij snel met PRINCE2-training. Zelf heb ik een achtergrond in HR en door het volgen van deze training kende ik de basis van projectmanagement. Deze kennis nam ik mee naar mijn eerste opdracht, waar ik samenwerkte met collega’s Lizan en Desiree.”

Desiree Croes, sinds 2016 PMO Consultant bij Promista, trad tegelijk ook op als coach. “Deze constructie werkte heel fijn. Zo konden we specifieke dingen uit mijn opdracht tijdens onze coachgesprekken bespreken.”

Keziah kijkt dan ook tevreden terug op de begeleiding die ze kreeg gedurende het traineeship. “Tussendoor heb ik opleidingen gevolgd en als er vragen zijn of dingen waar je tegen aanloopt dan ben je bij Promista aan het juiste adres. Er is altijd wel iemand die je kan helpen.”

Vrijheid om ambities na te jagen

Haar eerste opdracht deed Keziah voor Servicepunt71, het shared service center voor Leiden, Leiderdorp, Oegstgeest en Zoeterwoude. Daar hield ze zich onder meer bezig met het aanbesteden en implementeren van de verkiezingensoftware. Ook functioneerde ze als schakel tussen de gemeenten en contractmanagement en de leverancier.

Na zeven maanden begon ze aan haar tweede opdracht, bij de gemeente Eindhoven, waar ze zich richt op programma’s binnen het sociaal domein. “Daar ben ik inmiddels ruim anderhalf jaar werkzaam. Zo’n wisseling verloopt eigenlijk heel organisch. Ik wist van tevoren dat ik een opdracht van zeven maanden had.”

“Gaandeweg kom je erachter wat je wel en niet leuk vindt en waar je misschien meer van zou willen weten en naartoe wil groeien”, legt ze uit. “Bij Promista is het maatwerk en krijg je de vrijheid en kansen om je ambities na te jagen.”

Doen wat je leuk vindt

Ze zou het traineeship dan ook zeker aanraden aan anderen. “Het traject is eigenlijk vrij in te vullen. Je kunt zelf kiezen welke richting je op wil. Ben je technisch onderlegd en wil je je verder verdiepen in projecttooling óf wil je het projectmanagement ontdekken, dan kan dat beide!”

“Als je wil leren hoe je een PMO office opzet en daar praktijkervaring in wil opdoen bij een opdrachtgever, dan is dat ook mogelijk bij Promista”, vervolgt ze. “Deze werkgever vindt het belangrijk dat jij doet wat je leuk vindt en dat je goed op je plek zit. Het is een warm bedrijf waar open gesprekken plaatsvinden en waar jouw mening gehoord wordt.”

Uiteraard vraagt zo’n werk- en leertraject ook wat van je. Gevraagd welke kwaliteiten je mee moet brengen hoeft Keziah niet lang na te denken. “Promista stimuleert heel erg om te leren. Ik zou gaan voor leergierig zijn, proactief en flexibel.”

Geen vastgesteld pad

In navolging van het succesvol afronden van het traineeship werkt Keziah inmiddels als volwaardig PMO consultant. Maar ook in die rol blijft ze zichzelf uiteraard gewoon doorontwikkelen. “In het afgelopen anderhalf jaar ben ik bij gemeente Eindhoven van programmaondersteuner gegroeid naar een werkstroomleider. Dit was een hele mooie uitdaging en erkenning voor mijn kunnen.”

Ondertussen kijkt ze vooral vooruit naar het vervolg van haar reis bij Promista. “Ik zie mezelf wel als junior projectleider in een toekomstige opdracht. Dat lijkt me een mooie ervaring.”

En ook als het anders loopt vindt Keziah dat helemaal prima. “Mocht het toch niet bij me passen dan weet ik dat ook gelijk. Ik heb niet echt een vastgesteld pad wat ik graag wil doorlopen. Ik doe waar ik me op dat moment goed bij voel en waar ik meer van wil leren en weten!”