Logica ondersteunt binnenvaart op de Schelde met ICT

18 mei 2012 Consultancy.nl

Logica gaat de komende vijf jaar de informatiesystemen van de binnenvaart op de Schelde ondersteunen. Het IT consulting bureau heeft daartoe een contract afgesloten met de eigenaren van de Schelderadarketen (SRK) ondertekend, namelijk Vlaanderen (afdeling Scheepvaartbegeleiding) en Nederland (Rijkswaterstaat Zeeland). Logica won het contract ter waarde van €922.500 op basis van de goede track record die het in de afgelopen jaren heeft opgebouwd en de sterke kennis van ICT systemen in de scheepvaartbranche.

De Schelderadarketen bestaat uit vijf bemande verkeerscentrales en 21 onbemande radartorens en heeft de doelstelling om de scheepvaart tussen Nederland en Vlaanderen in goede banen te leiden.

3de lijns ICT onderhoud
“Wij hebben voor Logica gekozen omdat zij, door het ontwikkelen van de systemen, de juiste ervaring en kennis hebben opgebouwd om het 3de lijns onderhoud goed te kunnen doen.”, aldus Johan Raes, de Vlaamse hoofdbeheerder SRK. “Door de goede eerdere ervaringen met Logica zien wij de nieuwe, uitgebreidere samenwerking met alle vertrouwen tegemoet.”

Updates van twee bestaande systemen
Logica heeft in de afgelopen jaren al twee andere systemen – RIS* en CBS** - ontwikkeld en uitgerold bij de SRK. Om de SRK nog verder voor te bereiden op de toekomst, gaat Logica naast de 3e lijns ondersteuning ook nieuwe releases van zowel RIS als CBS uitrollen. Beide systemen worden aangepast wanneer de Europese richtlijnen op het gebied van de binnen- en zeescheepvaart veranderen.

Hans Vets, Vice President Logica Belgium: “Wij verheugen ons op de verdere samenwerking de komende jaren. Deze overeenkomst is een nieuwe blijk van vertrouwen in onze diensten. Bovendien blijven we innoveren voor SRK, onder meer met nieuwe releases van RIS en CBS, zodat SRK voorop blijft lopen en aan alle veranderende richtlijnen voldoet.”

* RIS = RIS is bedoeld om de veiligheid, effectiviteit en milieuvriendelijkheid van transport via binnenlandse waterwegen zo voorspoedig mogelijk te laten verlopen. Het nieuwe ICT systeem voegt bestaande informatiesystemen samen, waardoor de informatie zo compleet mogelijk wordt.

** CBS = Het´ central broker system´ (CBS) stelt de stakeholders in het Scheldegebied in staat om data uit te wisselen en te communiceren met elkaar. Dit gebeurt volgens Europese richtlijnenen.

Nieuws