Overnameactiviteit in bouw- en installatiesector op recordniveau

25 mei 2022 Consultancy.nl 4 min. leestijd

Afgelopen jaar was, ondanks de aanhoudende coronaperikelen, een recordjaar voor overnames in de bouw- en installatiesector. Waar komt deze stijging in overnameactiviteit vandaan? En wat heeft 2022 nog in petto? Sebastiaan Hoftijzer, overnamespecialist bij Match Plan, geeft uitleg.

“Vorig jaar hebben er 590 fusies en overnames plaatsgevonden binnen de bouw- en installatiesector. Dit is het hoogste aantal in maar liefst vijftien jaar tijd”, zegt Hoftijzer.

Terwijl de sector hiermee een vergelijkbare beweging heeft doorgemaakt als de algehele overnamemarkt, zijn er binnen de bouw- en installatiesector ook specifieke trends zichtbaar die ervoor zorgen dat verkopers en kopers elkaar steeds vaker vinden.

Aantal overnametransacties in de bouw- en installatiesector

Schaalvoordelen

“Een belangrijke reden voor de sterke stijging in de fusie- en overnameactiviteit is dat veel ondernemers aan het jagen zijn op schaalvoordelen”, vertelt Hoftijzer.

In de huidige markt, waar de prijzen van bouwmaterialen flink aan het stijgen zijn, is deze zoektocht naar schaalvoordelen relevanter dan ooit. “Ondernemers ondervinden uitdagingen door stijgende inkoopkosten. De prijzen van onder andere hout, staal en plastic zijn in de afgelopen jaren behoorlijk gestegen. Dit wordt gevolgd door de stijging van energie-intensieve materialen als beton, bakstenen en cement”, legt Hoftijzer uit.

Door te fuseren met concurrenten of kleinere spelers over te nemen, kunnen bedrijven de gewenste schaalvoordelen creëren. Hoftijzer: “Grotere bedrijven kunnen meer invloed uitoefenen op inkoopprijzen. Daarnaast kunnen grotere bedrijven processen efficiënter inrichten – denk aan personeel en organisatie, finance, sales, marketing en logistiek.”

Verder lezen: Nederlandse installatiebranche wacht verdere consolidatieslag.

Schaarste van personeel

Het is volop in het nieuws: Nederland kampt met grote werknemerstekorten. In de bouw- en installatiesector is dit niet anders. Volgens Hoftijzer werkt dit door in de toegenomen overnameactiviteit. “Er is een enorme schaarste aan vaktechnisch personeel doordat er met name tijdens de economische crisis van 2008 tot 2013 flink is gesneden in de personeelsbestanden.”

“In die periode zijn veel arbeiders van sector gewisseld en was er minder perspectief, waardoor ook minder voor opleidingen in de bouw- en installatiesector is gekozen. Hierdoor is er een groot tekort aan vakbekwame arbeidskrachten ontstaan. Het overnemen van een bedrijf inclusief het personeelsbestand wordt een steeds populairdere strategie om nieuw personeel binnen te halen.”

Verder lezen: Installatiebranche shopt talent steeds vaker via overnames.

Investeerders

Een derde belangrijke factor die volgens Hoftijzer heeft gezorgd voor meer deals in de bouw- en installatiesector is de opkomst van private equity. Inmiddels een bekend fenomeen in sectoren zoals de technologie en de zorg, zijn financiële investeerders ook in de bouw- en installatiesector bezig met een opmars.

“De bouw- en installatiesector is een steeds interessantere sector voor investeerders”, aldus Hoftijzer. “De markt is nog steeds erg versnipperd, er zijn relatief veel kleine partijen actief. Daarbij hebben veel bouw- en installatiebedrijven de afgelopen jaren een significante omzetgroei laten zien en er is een goed en stabiel toekomstperspectief voor de komende jaren. Deze elementen leiden tot interesse vanuit investeringsmaatschappijen.”

“Investeerders werken vaak vanuit een fonds aan een zogenoemde ‘buy and build’-strategie waarin ze diverse kleinere bedrijven toevoegen aan hun steeds groter wordende platformorganisatie. Dit zorgt voor een consolidatieslag in de markt.”

Hoftijzer verwacht dat de overnameactiviteit dit jaar nog verder zal toenemen. “Als je kijkt naar de woningnood, de groeiende vraag naar verduurzaming en de personeelstekorten, dan zal de groei in het aantal overnames naar verwachting voortzetten. Samen met het gunstige investeringsklimaat en de versnipperde markt is de kans is groot dat er in 2022 nieuwe records zullen worden gebroken.”