Wim Wensink (Capgemini Invent) over de Accelerated Solutions Environment

24 mei 2022 Consultancy.nl 5 min. leestijd

Wim Wensink is binnen Capgemini Invent verantwoordelijk voor de Accelerated Solutions Environment (ASE)-praktijk. Deze unit helpt opdrachtgevers met het opzetten en uitvoeren van evenementen en groepsinterventies, met als doelstelling om stappen te zetten op het gebied van strategieontwikkeling, verandering of innovatie.

Om te beginnen, wat doet Accelerated Solutions Environment precies?

“De praktijk ontwerpt en begeleidt het proces om een uitdaging van een klant in korte tijd op te lossen. In onze voorbereiding duiken we in de klantsituatie om te onderzoeken wat precies de vraag is. Gaat het om het op één lijn brengen van een groep mensen met uiteenlopende belangen?”

“Zijn er emotionele, rationele of politieke gevoeligheden die aangepakt moeten worden? Of zoekt een organisatie naar een manier om gezamenlijk van strategie naar actie te gaan? Naar een concrete en duurzame manier om toe te bewegen naar een gezamenlijke visie? Of moet die visie met elkaar juist bepaald worden? Of gaat het juist om het boeken van vooruitgang. Over milestones, deliverables en acties?”

Wim Wensink (Capgemini Invent) over de Accelerated Solutions Environment

“Bij elke sessie gaat het sowieso over een combinatie van twee dingen: transformatie (neuzen dezelfde kant op) en actie (concrete stappen vooruitzetten). In onze voorbereiding bepalen we samen met de opdrachtgever de balans tussen deze twee dimensies en stemmen het ontwerp van de sessie daarop af. Samen met de klant ontwerpen we een proces en zorgen we dat de juiste personen deelnemen.”

“Een veel gezegde uitspraak bij de ASE is ‘everything speaks’. We denken elk detail uit: van verwoording tot omgeving tot muziek. Voor de beleving en daarmee de productiviteit en energie van de deelnemer is het vanaf het eerste moment belangrijk dat hij op de juiste manier wordt ontvangen. Hoe ziet de ruimte eruit? Wat zijn de kleuren? Hoe is de belichting? Hoe staan de whiteboards opgesteld? Wat wordt er vertoond op de video wall? Welke muziek klinkt er?”

“Alles staat in dienst van de ervaring van de deelnemers, zodat zij zich volledig kunnen storten op de inhoud, waarna ze aan het einde van de sessie met de best mogelijke resultaten naar huis gaan.”

“Onze events zijn maatwerk en variëren enorm in programmaduur, omvang en onderwerp. Zo deden we een event waarbij we een cultuurverandering bij onze klant in gang zetten waarbij we met 60 deelnemers in drie dagen een visie en plan ontwierpen om deze verandering succesvol te bewerkstelligen.”

“In een ander event brachten we 100 deelnemers samen vanuit acht verschillende leveranciers die beter moesten gaan samenwerken om onze klant goed te helpen. In weer een ander event hielpen we 20 deelnemers om in één dag een concrete toekomstvisie te ontwerpen op hun afdeling. Zo zijn er eindeloos veel voorbeelden.”

“De gemene deler die ik zie bij veel van onze projecten is versnelling en samenwerking. Het ontwerpen, opstarten, herstellen of verbeteren van hoe mensen samenwerken is de kern van het grootste deel van ons werk.”

Hoe zijn de sessies veranderd ten opzichte van voor de pandemie?

“De pandemie heeft ervoor gezorgd dat we compleet anders naar ons werk zijn gaan kijken. Waar wij voorheen juist het liefst zo analoog mogelijk werkten – mensen zitten immers genoeg achter de computer op normale werkdagen – was de computer ineens de enige manier om onze klanten te blijven helpen.”

“In de afgelopen twee jaar zijn we experts geworden op het gebied van virtueel faciliteren. We begrijpen nu heel goed wat wel en wat juist niet werkt op afstand. In essentie is – los van het virtuele – ons werk in grote lijnen hetzelfde gebleven. Wat we wel duidelijk merken is dat we veel meer internationale events en samenwerkingen met andere ASE’s in de wereld doen dan voorheen.”

“Zo hebben we de afgelopen twee jaar regelmatig samengewerkt met collega’s in Engeland maar ook India, Singapore en Australië om events te verzorgen met deelnemers op soms wel drie verschillende continenten. Heel inspirerend al die verschillende culturen!”

Wat moet er morgen veranderen in de events van Accelerated Solutions Environment?

“We zijn steeds bezig met de vraag: hoe kunnen we events nog beter maken? We passen ons werk steeds aan wat de klant nodig heeft. In die zin veranderen de events dus continu. In de afgelopen twee jaar hebben we ontzettend veel geëxperimenteerd met onder andere virtuele en hybride werkvormen, asynchrone werkvormen en internationale samenwerkingen.”

“Nu we merken dat klanten heel graag weer in een fysieke ruimte samenkomen, maken we gebruik van de lessen die we de afgelopen twee jaar geleerd hebben. Zo weten we nu heel goed wanneer faciliteren op afstand effectief is en wanneer niet, wanneer je wel of juist geen virtuele deelnemers in je event meeneemt, en hoe je ook bij face-to-face sessies het beste gebruik kan maken van je wereldwijde netwerk.”

Welke tips heb jij voor aankomende projecten/manieren van samenwerken?

“Wees flexibel en probeer nieuwe dingen uit. Zorg dat je goed weet wat de doelgroep precies nodig heeft en laat vervolgens je creativiteit los. Zeker nu laten mensen zich heel graag verrassen!”