Local: 60 mln efficiencyverlies in zonnepanelen markt

10 mei 2012 Consultancy.nl

Zonnepanelen besparen lang niet zo veel als wordt gedacht. Slechts 65% van de zonnepanelen haalt de verwachte opbrengst, 35% van de investering in zonnepanelen blijkt dus weggegooid geld. Over de hele PV markt bekeken betekent dit dat circa €60 miljoen aan investering niet rendabel is. Belangrijkste oorzaken zijn ontwerpfouten en gebrek aan monitoring en analyse. Dat blijkt uit onderzoek van adviesbureau Local.

Het adviesbureau vergeleek in het afgelopen jaar de werkelijke opwekking van 35 PV-systemen met de theoretisch mogelijke opwekking.

€60 miljoen investering zonder opbrengst
Volgens Local is er een groot efficiencyverlies in de PV-markt: “Bij extrapolatie van de resultaten op alle zonsystemen in Nederland betekent dat €60 miljoen aan investeringen in zonnestroom zonder opbrengst. Het is hoog tijd om het beheer van duurzame systemen te professionaliseren, anders vallen investeringen in verduurzaming stil door gebrek aan vertrouwen bij banken en financiers” aldus het adviesbureau.

Langere terugverdientijd
Een van de belangrijkste uitkomsten van het onderzoek is dat de terugverdientijd van PV-system met jaren achteruit gaat. De business case van zonnepanelen is gebaseerd op een relatief hoge investering gevolgd door “gratis” elektriciteit gedurende een lange periode. Als 35% van de investering geen opbrengst heeft, dan duurt het jaren langer voordat het break-even punt wordt bereikt.

Oorzaken
Volgens Local zijn er grofweg twee oorzaken aan te wijzen voor de slechte prestaties: ontwerpfouten en gebrek aan monitoring en analyse. Als voorbeeld van ontwerpfouten bijvoorbeeld het geval waarbij de installateur een systeem ontwerpt dat achter een hoge dakrand staat opgesteld en een groot deel van de dag in de schaduw ligt. Het resultaat van schaduw op 1 paneel is dat de hele rij waarin dat paneel staat opgesteld uitvalt. De installateur verdient aan de verkoop van zoveel mogelijk panelen maar de opbrengst is nihil. De andere oorzaak zit in het ontbreken van monitoring en analyse. Het merendeel van PV systemen registreert weliswaar hoeveel elektriciteit er opgewekt wordt, echter de meeste eigenaren bekijken deze gegevens niet. Het zijn juist deze gegevens die mogelijke problemen direct aan de dag brengen. In het onderzoek kwamen zaken als loszittende kabeltjes, schakelaars in “uit” stand kapotte invertors of panelen het meeste voor. Los van de gemiste opbrengst is daarmee ook de veiligheid in het geding.

Oplossing?
Het adviesbureau concludeert dat beide knelpunten in grote mate te ondervangen zijn door het betrekken van een gespecialiseerde adviseur voor het ontwerp, de inkoop en de oplevering. Daarnaast kan het invoeren van monitoring en analyse eventuele problemen inzichtelijk maken, waardoor bedrijven snel kunnen inspelen op het efficiencyverlies.

Over het onderzoek
Het geïnstalleerd zonnestroom vermogen in Nederland bedraagt ongeveer 90 Mega Watt (MW). Local heeft het afgelopen jaar een groot aantal PV systemen van 3,5kW tot 70 kW met een totaal vermogen van 1,5 MW gemonitord en geanalyseerd. De systemen zijn gebouwd tussen 2006 en 2012. Het onderzoek betreft ongeveer 1,7% van het totale opgestelde PV vermogen in Nederland. In het onderzoek is gedurende een heel jaar de werkelijke opwek vergeleken met de theoretisch mogelijke opwek, rekening houdende met de oriëntatie van de systemen, hellingshoek en de werkelijke zonuren en instraling in 2011.

Nieuws