Alle Bainees in Nederland krijgen opleiding in duurzaamheid

20 mei 2022 Consultancy.nl 3 min. leestijd
Profiel
Meer nieuws over

Bain & Company gaat al zijn consultants in ons land op klimaatcursus sturen. Samen met de TU Delft is een speciaal opleidingsprogramma ontwikkeld.

Op mondiaal niveau behoort Bain & Company tot de leidende adviesbureaus voor vraagstukken op het gebied van net zero, klimaat en environment, social and governance (ESG). Ook de meer dan 100 consultants van het advieskantoor in Amsterdam zijn erg actief in duurzaamheidsvraagstukken.

“De complexiteit van het klimaatvraagstuk en de snelle technologische veranderingen betekenen dat we onze expertise moeten blijven ontwikkelen”, zegt Veronique Pauwels, Managing Partner van het Amsterdamse kantoor van Bain & Company.

Alle Bainees in Nederland krijgen opleiding in duurzaamheid

“Om op de hoogte te blijven van de laatste ontwikkelingen op het gebied van klimaatwetenschap, bieden we alle Bainees [zoals de Bain-consultants intern worden genoemd] van Associate tot Partner permanente educatie aan over dit onderwerp.”

Hiertoe heeft het consultancybureau een samenwerking gesloten met TU Delft. “We hebben voor de TU Delft gekozen vanwege haar sterke verbintenis als academische instelling met de klimaatuitdaging en energietransitie,” zegt Alejandro Navarro, Partner en hoofd van de Sustainability & Responsibility-praktijk in Nederland.

“Zij bieden de nieuwste wetenschappelijke inzichten op het gebied van ESG, en werken aan innovatieve technische oplossingen die bedrijven, overheden en individuen verder kunnen helpen.”

In deze op maat gemaakte Sustainability Masterclass wordt een serie van vijf cruciale thema’s behandeld: (1) klimaatbeleid en -verandering, (2) energietransitie, (3) circulaire economie, (4) verduurzaming van de voedselketen en transparante waardeketen en (5) megatrends binnen de consumentenwereld.

“Thema’s als sustainability en responsibility staan steeds vaker centraal in onze opdrachten, van low-carbon strategieën tot circulaire bedrijfsmodellen, en wetenschappelijk onderbouwde doelstellingen zijn steeds meer de norm”, zegt Navarro.

Pauwels voegt toe: “De ESG-uitdagingen van vandaag zijn zeer urgent geworden voor onze klanten en blijven een topprioriteit voor Bain als strategisch adviseur voor ’s werelds toonaangevende bedrijven in alle sectoren. Ieder van ons streeft ernaar om op de hoogte te blijven van de laatste trends, technologieën en nieuwe oplossingen te doorgronden.”

Volgens planning ronden alle Bain consultants het opleidingsprogramma nog voor het einde van het jaar af. Op de achtergrond denken Bain en TU Delft samen na over vervolgtraining.

Met dit initiatief treedt Bain Nederland in de voetsporen van zijn Franse organisatie (dat op een vergelijkbare manier samenwerkt het HEC Paris) en Deloitte, dat eerder dit jaar aankondigde al zijn 330.000 medewerkers wereldwijd naar een klimaatcursus te sturen.

De grootste concurrenten van Bain – McKinsey & Company en Boston Consulting Group – hebben (nog) geen plannen aangekondigd voor een bedrijfsbrede klimaatcursus.

Eind dit jaar maakt Bain volgens de planning de transitie van carbon net-zero naar carbon net-negative. Hiermee loopt het bureau voorop binnen de adviessector.