Deloitte geeft alle 330.000 medewerkers klimaatcursus
Deloitte gaat al zijn 330.000 medewerkers bijscholen over klimaatverandering. Het wereldwijde accountants- en advieskantoor is naar eigen zeggen de eerste organisatie van zijn formaat die zijn voltallige personeel op klimaatcursus stuurt. De bijna 7.000 Deloitte-medewerkers in Nederland zijn gisteren uitgebreid ingelicht over de cursus, die is ontwikkeld samen met het Wereld Natuur Fonds (WWF).
Met het opleiden van alle 330.000 medewerkers wil Deloitte “collectieve actie stimuleren op de schaal die nodig is om klimaatverandering te helpen aanpakken”, aldus Punit Renjen, de wereldwijde CEO van het Big Four-kantoor.
“Om klimaatverandering aan te pakken, moeten we het begrijpen”, laat Renjen weten. “Met gerichte lessen kunnen we helpen de juiste keuzes te maken die nodig zijn om de crisis te bestrijden. Het klimaatleerprogramma van Deloitte is een krachtig instrument om de klimaatambitie te ontsluiten van onze meest waardevolle asset en superkracht – onze mensen.”
Door hen te informeren, uit te dagen en inspireren zullen de medewerkers volgens Deloitte beter in staat zijn een bijdrage te leveren aan de strijd tegen de opwarming van de aarde. Veel van de Deloitters zijn consultant en kunnen daarmee niet alleen hun eigen werkwijze verduurzamen, maar ook andere bedrijven inspireren en adviseren. Daarnaast wil Deloitte zijn mensen ook laten nadenken over de keuzes die ze privé maken.
WorldClimate
Het digitale leerprogramma – dat de komende zes maanden wordt uitgerold – bestaat onder meer uit een wereldwijd leerplatform met multimediale klimaatcontent. Zo zijn er video’s, interactieve datavisualisaties en persoonlijke getuigenissen van Deloitte-medewerkers die wereldwijd klimaatactie ondernemen.
Ook informeert het programma over de stappen die Deloitte zelf zet. Een klein jaar geleden lanceerde het bedrijf zijn ‘WorldClimate’-strategie. Daarin spreekt Deloitte de ambitie uit om in 2030 een netto-nul-uitstoot van broeikasgassen te bereiken. Ook wordt ingezet op het stimuleren van ‘groene’ activiteiten en proactieve klimaatmaatregelen en het creëren van een breed ecosysteem om tot nieuwe oplossingen te komen.
Sneller dan in tweeduizend jaar
Gisteren werden de bijna 7.000 medewerkers van Deloitte Nederland bijgepraat over de cursus. Woordvoerder Wilma Bontes geeft aan dat deze zeker niet wordt gegeven omdat het onder de Deloitters zou schorten aan klimaatbewustzijn. “Bij Deloitte werken mensen met een groot gevoel voor de maatschappelijke ontwikkelingen; juist hen kunnen we stimuleren om nog meer bij te dragen.”
Dat iedere extra bijdrage welkom is moge duidelijk zijn, nadat maandag het nieuwste klimaatrapport werd gepresenteerd door het IPCC, het klimaatpanel van de Verenigde Naties. Daarin is te lezen dat de aarde opwarmt in een tempo dat in tweeduizend jaar – en mogelijk nog veel langer – niet is vertoond.
Voor het meekrijgen van veel van de gevolgen hoef je het rapport niet eens te lezen: de krantenkoppen staan bol van de wereldwijde bosbranden en overstromingen, veroorzaakt door de steeds grotere weerextremen.
Sommige langetermijneffecten – zoals het stijgen van de zeespiegel – dreigen volgens het IPCC inmiddels onomkeerbaar te worden voor honderden of zelfs duizenden jaren. Een stijging van twee tot zelfs vijf meter is daarbij een reële mogelijkheid, die voor het grotendeels onder de zeespiegel gelegen Nederland uiteraard enorme gevolgen zou hebben.