Welwillend als werkgever tijdens Covid-19? Dat levert nu loyaliteit op

01 juni 2022 Consultancy.nl 2 min. leestijd

Werkgevers die tijdens de coronacrisis welwillend zijn geweest tegenover hun medewerkers kunnen rekenen op veel loyaliteit van hun personeel. Dat blijkt uit onderzoek van Willis Towers Watson (WTW).

Tijdens de coronacrisis werkte een groot gedeelte van de Nederlandse bevolking vanuit huis. Hoewel thuiswerken tal van voordelen kent, kleven er ook nadelen aan. Zoals een hectische thuissituatie, onder meer omdat niet alleen ouders thuis waren maar ook kinderen lange tijd thuisonderwijs volgden.

Veel Nederlandse werkgevers hadden door dat hun medewerkers tijdens de Covid-19-pandemie wel wat ondersteuning konden gebruiken. En van die hulpvaardigheid plukken zij nu de vruchten, zeggen de onderzoekers van WTW in een nieuw rapport. 

Welwillend als werkgever tijdens Covid-19? Dat levert nu loyaliteit op

Voor hun tweejaarlijkse studie gingen de specialisten van het internationale kantoor in ons land in gesprek met 1.000+ werknemers, werkzaam bij grote en middelgrote organisaties uit een breed scala aan sectoren.

De belangrijkste conclusie: 78% van de medewerkers die zich tijdens de coronacrisis gesteund voelden door hun werkgever wil de komende twee jaar niet van baan veranderen, tegenover 45% van de werknemers die zich tijdens de pandemie niet gesteund voelden door hun werkgever (en waarvan meer dan de helft dus overweegt te vertrekken).

Op meerdere vlakken loyaal

Een flink loyaliteitsverschil dus, dat ook op andere vlakken zichtbaar is. Zo nam het ziekteverzuim onder degenen die zich niet gesteund voelden toe naar negen dagen per jaar, terwijl het bij hen die zich wel gesteund voelden gaat om iets meer dan vijf dagen per jaar. Ook blijkt dat de betrokkenheid met het werk stukken hoger is onder de medewerkers die zich gesteund voelden (54%) dan onder degenen voor wie zich niet gesteund voelden (7%).

“De bedrijven die tijdens de pandemie een sterk welzijnsbeleid voerden hebben veel meer kans op productievere medewerkers die niet van werkgever zullen willen wisselen”, zegt Angel Hoover, die leidinggeeft aan de Benelux-praktijk van WTW.

Gemiddeld genomen – het gaat dan zowel om degenen die zich gesteund voelden als om degenen voor wie dat niet opgaat – is 68% van de werknemers van plan om de komende twee jaar bij zijn huidige werkgever te blijven. Dat is het hoogste percentage sinds 2013 (ook 68%), aldus de onderzoekers.