Nederland top vestigingsplaats voor internationale fintechs

09 mei 2022 Consultancy.nl 2 min. leestijd
Profiel
Meer nieuws over

Internationale fintechbedrijven zien Nederland als een ideale vestigingsplaats om hun nationale en Europese ambities te verwezenlijken, zo blijkt uit onderzoek van KPMG.

Het onderzoek laat zien dat Europese landen tussen 2017 en 2022 zo’n 850 nieuwe fintechbedrijven hebben verwelkomd van buiten Europa. KPMG maakt onderscheid tussen drie soorten fintechs: betaalinstellingen (530), elektronische geldinstellingen (219) en zogeheten account information service providers (103).

In absolute aantallen geldt Litouwen als dé topmarkt voor fintechtoetreders, met 108 internationale fintechs. Nederland staat op de tweede plek. De top vijf wordt gecompleteerd door Zweden, Duitsland en Spanje.

Total number of PI, EMI and AISP authorisations granted over the past 15 years in the EEA

“Toegang tot kennis en talent, een sterke digitale economie, marktpotentieel en acceptatie van digitale betaaldiensten, investeringsbereidheid, het belastingklimaat en het gemak van toetreding zijn de belangrijkste factoren voor de landkeuze van buitenlandse fintechbedrijven”, zegt Roderik Jongbloed, senior manager bij KPMG.

In Nederland hebben internationale 84 fintechbedrijven, zoals Uber, Yolt, Modulr en Floryn, een autorisatie gekregen om zaken te doen.

“Nederland heeft een aantrekkelijk vestigingsklimaat voor fintechbedrijven. Vooral de beschikbaarheid van kennis en talent en marktacceptatie van digitale (betaal)diensten wordt als aantrekkelijk gezien”, zegt Jongbloed.

Top 8 countries granting the highest number of PI, EMI and AISP authorisations between 2017-2021

Wat ook opvalt in het KPMG-rapport: ons land wordt vooral gezien als een ideale plek om de Europese activiteiten aan te sturen – ruim een vijfde van de nieuwe fintechbedrijven in Nederland heeft ons land geselecteerd als vestigingsplaats voor zijn Europese hoofdkantoor.

Er is volgens Jongbloed nog wel ruimte voor verbetering: “Onder andere op het vlak van het autorisatieproces en het bieden van ondersteuning bij het betreden van de nieuwe markt. Nu moeten fintechbedrijven vaak een rigide en langdurig autorisatieproces ondergaan. Dat is voor veel nieuwe, met name kleinere toetreders een hoge drempel.”

Volgens eerder onderzoek van KPMG is vorig jaar voor meer dan $200 miljard gepompt in ambitieuze jonge bedrijven actief in de wereld van financiële technologie.