Investeringen in fintech startups en scale-ups weer boven de $200 miljard

16 februari 2022 Consultancy.nl 3 min. leestijd
Profiel

Investeringen in fintechs zijn het afgelopen jaar sterk gestegen. Wereldwijd pompten investeerders meer dan $200 miljard in ambitieuze jonge bedrijven actief in de wereld van financiële technologie, blijkt uit onderzoek van KPMG.

Over heel 2021 noteerden de onderzoekers van KPMG meer dan 5.600 gesloten deals. Het gaat hierbij om deals van alle soorten en maten – van kleine investeringen in startende bedrijven (seed investments) en investeringen in groeiende startups (series A of B investments) tot investeringen in gevestigde partijen (series C of D investments) en complete overnames.

In totaal is voor $210 miljard aan geld opgehaald door fintechs, bijna $90 miljard meer dan het jaar daarvoor maar iets minder dan in 2019, toen $214 miljard werd opgehaald. Binnen de EMEA-regio (Europa, het Midden-Oosten en Afrika) boekten fintechs met kapitaalinvesteringen van $77 miljard wel een nieuw record.

Total global investment activity

Durfkapitaal (venture capital) was het grootste segment voor fintechs. Durfkapitalisten sloten zo’n 4.700 deals, goed voor $115 miljard aan dealwaarde. Private equity-bedrijven (die de focus meer richten op late-stage en scale-up fintechs) staken $12 miljard in jonge bedrijven, verspreid over circa 140 deals.

Total global investment activity (VC, PE and M&A) in fintech 2018—2021

Investeringen van corporates in fintechs (ook bekend als corporate venturing) stegen licht ten opzichte van het voorgaande jaar: $83 miljard in 2021 versus $76 miljard in 2020. Het aantal deals nam echter sterk toe, met bijna 300 naar een nieuw recordniveau van 820.

De grootste fintech-investering van het jaar werd binnen gehengeld door Generate, een Amerikaanse fintech die $2 miljard wist op te halen. Andere partijen die grote deals sloten waren Klarna ($1,2 miljard), Nubank ($1,1 miljard), Chime ($1,1 miljard), FTX ($1 miljard) en N26 ($900 miljoen).

In het overnamesegment was de aankoop van Refinitiv door London Stock Exchange met afstand de grootste transactie in het fintech-landschap ($14,8 miljard). Een andere megaovername was de aankoop van de in Denemarken gevestigde betalingsverwerker Nets door digitale betaaldienstverlener Nexi voor $9,2 miljard, die plaatsvond in de tweede helft van 2021.Total investment activity (VC, PE and M&A) in fintech in EMEA 2018—2021

Over de hele linie waren betaaldiensten, cybersecurity, insurtech (fintech in verzekeringen) en duurzaamheid de belangrijkste investeringsdomeinen. Investeringen in blockchaintechnologie en cryptovaluta groeiden het hardst, van $5,4 miljard in 2020 tot meer dan $30 miljard afgelopen jaar.

“Door grote investeringen in cryptodienstverleners wordt de druk opgevoerd voor meer wet- en regelgeving voor bedrijven die handelen in digitale valuta”, zegt Martijn Berghuijs, Partner Fintech Advisory bij KPMG.

Het zogeheten ‘Fintech Pulse’-rapport van KPMG wordt elk halfjaar uitgebracht. KPMG is een wereldwijd accountants- en advieskantoor met in Nederland ruim 3.600 professionals, werkzaam vanuit twaalf kantoren door het land.