Royal HaskoningDHV onderzoekt biomassa importbeleid van AEB
De gemeente Amsterdam is allerminst blij met de modus operandi van afvalverwerker AEB: deze importeert biomassa uit het ‘verre’ Spanje. Of dat werkelijk nodig is wordt momenteel onderzocht door adviesbureau Royal HaskoningDHV (in opdracht van de gemeente).
Op 1 januari 2014 werd de verzelfstandiging van het Amsterdamse AEB een feit. Weliswaar zijn 100% van de aandelen van het bedrijf nog altijd in handen van de gemeente Amsterdam, maar dat betekent niet dat deze altijd het laatste woord heeft, zo blijkt uit de Spaanse biomassakwestie.
In 2018 besloten de AEB en de gemeente een nieuwe biomassacentrale te bouwen, die een krappe 30.000 woningen in de stad kan verwarmen. Een afspraak die destijds werd gemaakt was dat deze centrale snoeihout zou verbranden dat hoogstens 150 kilometer van buiten Amsterdam zou worden geïmporteerd.
En daar is een reden voor. Een biomassacentrale is duurzamer dan bijvoorbeeld een steenkoolcentrale, maar stoot nog altijd CO2 uit. Het duurzaamheidseffect van de centrale slinkt uiteraard als de biomassa van ver geïmporteerd moet worden, simpelweg omdat met het vervoer ook CO2-uitstoot gepaard gaat.
Niet voor niets waren de verantwoordelijke wethouders van de gemeente Amsterdam dan ook “ontstemd” toen ze in februari dit jaar op de hoogte werden gesteld van het feit dat de biomassacentrale draait op hout uit Spanje. Het AEB had daarmee immers een afspraak gebroken én de duurzaamheidsdoelstellingen veronachtzaamd.
Tekort aan Nederlandse biomassa
De Amsterdamse afvalverwerker meende echter dat het voor die schendingen een gegronde reden had. Door de coronacrisis stonden veel economische activiteiten op een laag pitje, met als gevolg dat er in Nederland nauwelijks biomassa van goede kwaliteit beschikbaar was tegen een betaalbare prijs.
Om die reden voelde de AEB zich dus genoodzaakt om uit te wijken naar Spanje. Toen het daar begin dit jaar op werd aangesproken door de gemeente Amsterdam, liet het in een officiële reactie weten zijn importbeleid te gaan “heroverwegen”.
De conclusie na twee maanden peinzen: het AEB voelt zich nog altijd genoodzaakt gebruik te maken van het hout uit Spanje en is dat zelfs op dit moment al aan het verbranden. Volgens Het Parool gaat het in totaal om een voorraad van 2.200 ton aan Spaanse biomassa.
Wederom ontstemd
De gemeente is vanzelfsprekend niet blij met die conclusie, maar kan daar volgens de wet maar weinig aan doen. Het AEB heeft overigens wel aangeven zijn zoektocht naar lokale biomassa voort te zetten. De afvalverwerker loopt echter tegen een grote uitdaging aan: de biomassamarkt heeft te maken met grote schaarste.
De gemeente Amsterdam neemt geen genoegen met dat antwoord en schakelde onlangs Royal HaskoningDHV in. De adviseurs hebben de opdracht gekregen om het aanbod van biomassa in kaart te brengen. Daarnaast gaan ze berekenen hoeveel extra CO2-uitstoot het importbeleid van het AEB veroorzaakt.
Wanneer Royal HaskoningDHV zijn onderzoeksresultaten zal presenteren aan de gemeente Amsterdam is op het moment van schrijven niet bekend.