Logica ontwikkelt patentbeheersysteem EU Patentbureau

23 april 2012 Consultancy.nl

Logica gaat een ‘world class’ patentbeheersysteem ontwikkelen en implementeren bij het Europees Patentbureau. Het nieuwe ICT systeem moet leiden tot een jaarlijkse kostenbesparing van enkele tientallen miljoenen euro's. Volgens planning zullen de 38 nationale patentenbureaus van Europa in 2015 gebruik maken van het nieuwe systeem. Logica is hoofdaannemer en gaat samenwerken met IT consulting specialisten EMC en Sword en softwarehuis Be Informed. De totale opdrachtwaarde is niet bekendgemaakt, naar verluidt ontvangt het adviesbureau tientallen miljoenen euro’s voor het project.

De European Patent Office (EPO) heeft bijna 7,000 medewerkers verspreid over vestigingen in Nederland, Duitsland, België en Oostenrijk. Het bedrijf, dat werkt in opdracht van 38 Europese landen, verwerkt jaarlijks zo'n 2,5 miljoen transacties en ontvangt 250.000 patentaanvragen.

Nieuwe systeem
Het nieuwe systeem gaat met name de voorkant van het patentproces optimaliseren: de beoordelingsprocedure en de toekenning van patenten. Volgens Logica zal het nieuwe systeem ervoor zorgen dat het proces “effectiever en sneller” verloopt, met als gevolg dat het de EPO een significante kostenbesparing zal opleveren. Oplevering van de eerste fase staat gepland voor de tweede helft van 2012. De volledig uitrol vindt gefaseerd plaats; in 2015 zullen alle 38 nationale patentenbureaus aangesloten zijn. De uitrol wordt coördineerd door een project team gevestigd in Rijswijk.

Het nieuwe systeem biedt naast de kostenbesparing voor EPO ook voordelen voor klanten: “Het vernieuwen van het IT-systeem heeft niet alleen voordelen voor ons, maar ook voor bedrijven, onderzoekers en uitvinders. Ook zij zullen profiteren van een efficiënter systeem'', zei EPO-president Benoît Battistelli na bekendmaking van het contract.

Nieuws

Meer nieuws over