10 trends in projectmanagement voor 2022

18 maart 2022 Consultancy.nl 2 min. leestijd
Profiel
Meer nieuws over

Elk jaar stellen experts van consultancybureau Improven een lijst samen van de belangrijkste trends binnen de wereld van programma- en projectmanagement. Een blik op de top 10-projectmanagementtrends voor 2022.

1) Duurzaamheid en projectmanagement
Doordat duurzaamheid een topprioriteit is in de huidige maatschappij vormt het ook steeds meer een centraal element binnen projectmanagement.

2) Digitale ecosystemen en marktgedrag
Het huidige consumentengedrag wordt sterk beïnvloed door productpersonalisatie, het milieu en gezondheid. Digitale ecosystemen zijn de belangrijkste hefbomen waarmee je iets kunt aanpassen aan veranderend marktgedrag.

10 trends in project- en programmamanagement

3) Projecten zijn de basis voor innovatie
Innoveren is de beste manier om met organisatiecontinuïteit om te gaan. Projecten worden vaak ingezet om veranderingen die horen bij innovatie door te voeren.

4) Digitaal samenwerken in het ‘nieuwe normaal’
Waar vorig jaar de nadruk lag op het werk verplaatsen van fysiek naar digitaal wordt er nu gekeken naar hoe je samenwerken kunt verbeteren in het ‘nieuwe normaal’.

5 Hybride projectmanagement
Niet alle veranderingen zijn gelijk en dus is er niet één methodiek die altijd past. Vaak is het nuttig om het beste van Scrum en klassiekere methodes zoals Prince 2 te gebruiken.

6) De omarming van T-shaping
Het zogenaamde T-shaping wordt door steeds meer sectoren en bedrijven omarmd. Medewerkers hebben specialistische kennis, maar ook bredere vaardigheden, kennis en interesses op andere gebieden.

7) Het managen van capaciteit
Voor organisaties is het vaak lastig om te bepalen of er genoeg capaciteit is voor nieuwe en/of veranderende projecten. Hiervoor wordt steeds vaker capaciteitsmanagement gebruikt.

8) PMO aanjager van agile
Wanneer een organisatie een agile framework introduceert voor het realiseren van veranderingen, dan krijgt de Project Management Officer (PMO) vaak de opdracht om dit in te richten.

9) Vermijden van fysieke en mentale stress
Het vermijden van fysieke en mentale stress is een groot onderdeel in het behouden van een tevreden en gezond projectteam.

10) Data analytics
Het wordt steeds belangrijk er voor projectmanagers om te werken aan hun data analytics-vaardigheden om weloverwogen beslissingen te maken.