& Van de Laar zet flinke stap in ontwikkeling

23 februari 2022 Consultancy.nl 5 min. leestijd
Profiel
Meer nieuws over

& Van de Laar, een landelijk opererend boutique adviesbureau voor de publieke sector, maakt een sterke ontwikkeling door. De groei is zichtbaar in de opdrachtenportefeuille en het aantal medewerkers en samenwerkingspartners. Ook de huisvesting van het bureau wordt op deze ontwikkeling afgestemd.

Eigenaar Stan van de Laar ging in 2020 – na 10 jaar naam te hebben gemaakt in de lokale overheid onder de vlag van bureau Seinstra Van de Laar – verder onder de naam & Van de Laar.

“Het &-teken staat voor verbinding”, legt Van de Laar uit. “De verbinding met relaties, klanten, samenwerkingspartners en medewerkers. Verbindingen om sámen te werken aan de missie van het bureau: een weerbare én wendbare publieke sector.”

Stan van de Laar, Oprichter, & Van de Laar

Denken én doen

Van de Laar over die koerswijziging van 2020: “We stonden als bureau vooral bekend om onze scherpe analyses en strategische advisering. Veelal met een adviesrapport over de opzet of aanpassing van de governance, organisatiestructuur, sturingsconcept, bekostigingssystematiek, cultuur en leiderschap als resultante van onze inzet.”

“Maar ik merkte dagelijks dat de behoefte van onze relaties breder was. We kregen steeds vaker de vraag om ook te helpen bij de realisatie van de door ons voorgestelde koers. Onder de vlag van & Van de Laar spelen wij nu dagelijks in op die behoefte. Wij helpen met name gemeenten, samenwerkingsverbanden, provincies en waterschappen bij hun veranderopgaven. Nog altijd door de scherpe diagnose te stellen, maar dus ook door samen met de klant op te trekken bij de realisatie van de beoogde verandering.”

Deze koerswijziging heeft het adviesbureau geen windeieren gelegd. Midden in de coronaperiode groeide de opdrachtenportefeuille in omvang, maar ook de signatuur van de opdrachten past inmiddels volledig bij het beoogde profiel. In 75% van de opdrachten helpen de adviseurs van & Van de Laar, in de rol van projectleider of programmamanager, inmiddels hun relaties om sámen intensief en voor een tijdelijke periode de verandering daadwerkelijk vorm te geven.

Enkele van de tientallen opdrachten waar & Van de Laar momenteel aan werkt zijn het verbeteren van het samenspel tussen raad, college en ambtelijke organisatie van de gemeente Zaanstad, een analyse en advies van de toekomstscenario’s van de BAR-organisatie en de implementatie van participatief werken en adviseur van de directie bij de nieuwe gemeente Land van Cuijk. Ook vervult het bureau tijdelijk de rol van secretaris van de sociale pijler van de G40.

Naast onderzoek & advies en procesbegeleiding & realisatie biedt het bureau zijn dienstverlening op het vlak van interimmanagement, executive search en werving & selectie binnen de publieke sector aan via het label GNGMKRS.

Vier versterkingen

Sinds 1 januari zijn vier nieuwe leden aan het team toegevoegd, waarmee het bureau nu veertien professionals telt.

Met juriste Hind Darid, voormalig programmamanager ‘Een 10 voor de Jeugd’, is een ervaren en ambitieuze senior adviseur voor het sociaal domein aangetrokken. Marnix Schlösser zet als senior adviseur zijn bestuurlijke ervaring van acht jaar wethouderschap in voor opdrachtgevers.

Bestuurskundige Sharon Miltenburg sluit als adviseur aan op het vlak van organisatieontwikkeling, vanuit een achtergrond bij de gemeente Amsterdam en in de corporatiesector.

Audrey Rohen was hiervoor jarenlang partner van de adviesgroep Overheid binnen TwynstraGudde en de laatste jaren actief als zelfstandig adviseur voor samenwerking, herindeling, ontvlechting en organisatieontwikkeling. Van de Laar: “Zij gaat een nauwe samenwerking met ons aan, om samen de beste dienstverlening te kunnen bieden aan opdrachtgevers.”

“Deze versterkingen passen bij de groei die we doormaken en bij de filosofie die we hebben”, legt hij uit: “Altijd het beste team inzetten voor het vraagstuk van onze klant. Waarbij dat team ook gevormd kan worden met mensen van buiten ons eigen bureau, maar met wie we graag samenwerken omwille van hun persoonlijkheid en expertise. In dat kader werken we ook steeds intensiever samen met Leon Schaepkens op het vlak van leiderschap en persoonlijke en teamontwikkeling.”

“Onze ambitie? Gedoseerde verdere groei, waarbij kwaliteit van onze adviseurs en onze dienstverlening voorop blijft staan.”

Verdere groei voorzien in 2022

De ambitie is om verder te groeien, geeft Van de Laar aan: “We willen zelf ook nóg beter weerbaar en wendbaar zijn bij het invulling geven aan de vraagstukken van onze klanten. Dat vraagt om een gedoseerde verdere groei, waarbij kwaliteit van onze adviseurs en dus onze dienstverlening voorop blijft staan.”

“Maar zeker in de markten waarop onze relaties ons makkelijk weten te vinden, zoals het sociaal domein, onafhankelijk onderzoek, organisatieontwikkeling, samenwerking en fusie is nog ruimte voor versterking met denkers én doeners.”

De groei gaat ook uit nieuwe dienstverlening komen. Medio 2022 lanceert het bureau de &VDL Academy, om de kennis en ervaring van adviseurs van het bureau én zijn relaties nog beter en structureler met elkaar te verbinden. Ook bouwt het bureau aan een nieuwe marktgroep op het terrein van klimaat en duurzaamheid.

Groei vraagt om nieuwe inspiratielocatie

De groei die het bureau recent doormaakte en de ambities voor de komende jaren passen volgens Van de Laar niet meer binnen de huidige kantoormuren. Ook wil het bureau nog meer verbinden met zijn relaties, door deze letterlijk ‘in huis’ te halen.

“Bovendien heeft corona een blijvende impact op de manier van werken van de adviseurs. Van continu onderweg en werken vanuit huis en bij de klant, werken onze adviseurs steeds vaker samen vanuit hun moderne kantooromgeving online met relaties aan hun vraagstukken”, zegt Van de Laar.

Om deze ontwikkelingen en ambities letterlijk een plek te geven, verhuist & Van de Laar eind maart binnen Eindhoven naar het Rijksmonument ‘De Admirant’, zijnde het voormalig Philips-hoofdkantoor. Dit industriële pand in hartje centrum wordt momenteel verbouwd tot een “prachtige inspiratie-, ontmoetings- en werkplek voor de adviseurs van & Van de Laar en onze relaties en samenwerkingspartners”.

“Iedereen die werkt aan een weerbare en wendbare publieke sector is vanaf april welkom op onze nieuwe plek. Om te ontmoeten, elkaar te inspireren en te leren van en met elkaar”, geeft Van de Laar tot slot mee.