Maikel Pals en Richard Dijkman lanceren HR-bureau Peter Zebra

17 februari 2022 Consultancy.nl 3 min. leestijd

Twee oudgedienden binnen de wereld van detachering – Maikel Pals en Richard Dijkman – hebben Peter Zebra gelanceerd, een detacheerder en consultancy gespecialiseerd in human resources.

De twee oprichters werkten eerder jarenlang voor detacheerder Brunel. Maikel Pals is voormalig directeur van Brunel in ons land (en oud-voorzitter van de Vereniging van Detacheerders Nederland), terwijl Richard Dijkman meest recentelijk leidinggaf aan de Engineering-divisie (met circa 700 specialisten een van de grootste businessunits van Brunel).

“Arbeidsbemiddeling vormde de rode draad in onze loopbaan de afgelopen tien jaar”, zegt Pals. Hij en Dijkman verlieten de Brunel afgelopen jaar en werkten de afgelopen maanden als zelfstandig adviseur, terwijl ze de oprichting voorbereidden van hun nieuwe bedrijf: Peter Zebra.

Maikel Pals en Richard Dijkman lanceren HR-bureau Peter Zebra

Met Peter Zebra richt het duo zich volledig op de HR-kolom. “De bijdrage die HR-professionals leveren aan het succes van organisaties wordt nogal eens onderschat, terwijl HR de sleutel is tot vooruitgang en de aanjager is van groei binnen organisaties”, aldus Dijkman.

Daarbij komt dat de HR-functie nu meer dan ooit onder een vergrootglas ligt. Dijkman: “In een tijd van alsmaar toenemende krapte op de arbeidsmarkt wordt de HR-functie in organisaties steeds belangrijker.”

Aandacht voor HR

Tegelijkertijd ziet het duo dat het HR-segment “te weinig aandacht krijgt” binnen het landschap van detachering en consultancy. “We zien de ruimte om met Peter Zebra een onderscheidende dienstverlening te kunnen bieden”, stelt Dijkman. “We richten ons op de projectmatige inzet van HR-professionals en het leveren van tijdelijke capaciteit aan HR-afdelingen.”

“Wij maken echt de combinatie tussen consultancy en detachering”, vult Pals aan. “Onze consultants brengen expertise mee die zowel op inhoud als op gedrag effect moeten sorteren bij onze opdrachtgevers. En we helpen met de tijdelijke uitvoering van operationele rollen.”

Inmiddels is “een aantal Zebra’s” (zoals het bureau zijn collega’s intern noemt) actief bij opdrachtgevers, zowel binnen de profit- als de non-profitsector. “De projecten die we op dit moment uitvoeren behelzen zowel tijdelijke ondersteuning van een HR-afdeling als een project waar het gaat om het professionaliseren van het functionerings- en beoordelingsbeleid”, zegt Pals.

Onder het mom ‘practice what you preach’ streven Pals en Dijkman er ook naar het HR-vak voor de eigen professionals (medewerkers en associés) centraal te stellen. Pals: “De zekerheid van een vast dienstverband en een op maat gemaakt ontwikkelingstraject doen recht aan de passie en betrokkenheid van HR-professionals.”

Peter Zebra heeft een deskundigheidsprogramma ontwikkeld dat naast vakinhoud sterk is gericht op persoonlijke ontwikkeling. “Wij bieden onze mensen toegang tot in-house gedragscoaches. Zo kunnen onze professionals blijven groeien”, zegt Dijkman. Waaraan Pals snel toevoegt: “En dat betekent voor onze opdrachtgevers een HR-professional met voorbeeldgedrag en dus meer blijvende impact.”