Almelo verstrekt subsidies zonder effecten ervan te meten

09 februari 2022 Consultancy.nl 2 min. leestijd
Profiel
Meer nieuws over

Het subsidiebeleid van Almelo is voor verbetering vatbaar. Jaarlijks geeft de gemeente hier €20 miljoen aan uit, maar daarna wordt in veel gevallen niet vastgesteld of het geld goed terechtkomt. Dat blijkt uit onderzoek van B&A. 

Enige tijd geleden wilde de Almelose rekenkamercommissie weten hoe het subsidiebeleid van de Overijsselse gemeente in elkaar stak. Daarom werden de experts van advies- en onderzoeksbureau B&A ingeschakeld, die het subsidiebeleid onder de loep namen. 

De belangrijkste conclusie: gemeente Almelo beschikt op dit moment nog niet over een effectief subsidiebeleid. Het meest heikele punt daarvan is dat – als een bepaalde aanvraag even daarvoor is goedgekeurd – vaak niet wordt nagegaan of een subsidie zijn beoogde effect heeft gehad.

Almelo verstrekt subsidies zonder effect ervan te meten

Het probleem doet zich voor bij subsidieaanvragen tot €50.000, zo stellen de onderzoekers van B&A vast. De subsidieaanvragen vanaf €50.000 zijn doorgaans wel naar behoren onderbouwd.

Belemmering van de lokale democratie

Subsidieaanvragers krijgen binnen de gemeente Almelo te maken met juridische kaders en eisen. Maar als de subsidieaanvragen op een later moment niet worden geëvalueerd, kan nooit worden bepaald of het geld wel op de juiste manier is besteed. En door het ontbreken van deze kennis kunnen raadsleden de gemeente niet controleren.

De afwezigheid van een effectief subsidiebeleid in Almelo belemmert derhalve de werking van de democratie aldaar. “Dat kan niet”, zegt Jorien Geerdink, actief als gemeenteraadslid (PvdA) in Almelo, tegen een journalist van de regionale krant Tubantia.

“We moeten zo snel mogelijk concreet beleid maken, waarin precies is uitgeschreven hoe de gemeente om moet gaan met subsidies, wat het exacte doel is en dus waarom we die subsidies uitkeren. Zodat iedereen in Almelo, van het stadhuis tot ontvangers, weet waar ze aan toe zijn.”

Kleine nuance

Raadslid Geerdink schaart zich hiermee min of meer achter de aanbevelingen uit het onderzoeksrapport van B&A. Toch kan bij haar kritiek wel een kleine nuance worden aangebracht, stelt Gerard Nieuwe Weme, als B&A-adviseur betrokken bij het onderzoek.

“De kritische woorden van verschillende nieuwsplatforms en raadsleden verhullen wel een beetje wat eigenlijk het mooie en het goede aan dit onderzoek is. De gemeente heeft namelijk via de Almelose rekenkamercommissie zelf gevraagd om dit onderzoek: dat betekent dat de gemeente van zijn fouten wil leren en in oplossingen denkt. Dat is positief.”