De M&A-markt in 2022: Gabe Langerak deelt zijn verwachtingen

18 januari 2022 Consultancy.nl 3 min. leestijd
Profiel
Meer nieuws over

Volgens nieuw onderzoek van Willis Towers Watson blijft de fusie- en overnamemarkt in 2022 op volle toeren draaien. Gabe Langerak, bij het adviesbureau werkzaam als Hoofd M&A Consulting voor West-Europa, deelt zijn verwachtingen voor het komende jaar.

“Het ziet ernaar uit dat de fusie- en overnameactiviteit in 2022 de pieken van 2021 en zelfs 2015 zal evenaren, dankzij een overvloed aan investeringskapitaal, sterke aandelenmarkten en goedkoop vreemd vermogen”, geeft Langerak aan.

Ondanks de teruggelopen dealactiviteit vanuit China (een van de grootste dealmarkten ter wereld) is grensoverschrijdende M&A-activiteit in 2021 op een stabiel niveau gebleven. Ook in 2022 zal cross-border M&A volgens de M&A-expert een aanjager blijven van dealactiviteit.

Gabe Langerak, Hoofd M&A Consulting West-Europa

Het aantal transacties nam afgelopen jaar toe in elke omvangcategorie, maar vooral het hoge aantal grote deals en megadeals (met een waarde van meer dan $1 miljard) viel op. “Uit onze M&A-data blijkt dat vorig jaar 293 grote en megadeals werden afgerond, het hoogste aantal ooit, omdat bedrijven hun post-Covid-19-toekomst vormgeven via innovatieve overnames.”

Het is volgens Langerak echter goed mogelijk dat dit aantal in 2022 alweer wordt overtroffen, “aangezien bedrijven en investeerders die overvloedig cash hebben, blijven uitkijken naar overnames op gebieden waar ze moeten groeien of meer capaciteit nodig hebben”

Drie trends

Gevraagd wat in 2022 populaire focusgebieden zullen zijn, noemt Langerak om te beginnen de voor de hand liggende sectoren digital en technologie. “Bedrijven richten zich al enkele jaren op de digitale transformatie van hun activiteiten, waarbij de pandemie de snelheid en omvang van de verandering heeft vergroot.”

Naast het vergroten van hun digitale capaciteiten kan acquisitie ook een efficiënte manier zijn voor bedrijven om hun digitale talentenpool te versterken, zeker nu er in de markt een sterke ‘war for digital talent’ woedt. “Bedrijven staan onder druk om toptalent te verwerven op gebieden zoals cyberbeveiliging en software engineering.”

Een andere belangrijke trend voor 2022 is supply chain-gedreven M&A. “Veel bedrijven zullen streven naar meer zelfstandigheid betreffende hun producten en diensten door de grote druk op de wereldwijde toeleveringsketens als gevolg van de pandemie, sociale onrust, cyberaanvallen en extreme weersomstandigheden. Zij zullen dit bereiken door middel van reshoring, nearshoring of fusies en overnames door upstream-schakels verticaal te integreren om de zekerheid van levering te verbeteren.”

Een derde belangrijk trend is de aandacht voor ESG, ook bekend als milieu, maatschappij en goed bestuur. “ESG-prioriteiten komen steeds hoger op de agenda’s van CEO’s. Doordat bedrijven onder druk staan om hun activiteiten groener te maken gaan ze op zoek naar overnamekandidaten met de juiste klimaatkwalificaties”, legt Langerak uit.

“Thema’s als decarbonisatie zullen het aantal transacties stimuleren en bieden kansen voor nieuwe ondernemingen die voortkomen uit innovaties om klimaatrisico’s te beperken. Ook gaan bedrijven herstructureren of activa afstoten om hun ecologische voetafdruk te verbeteren.”

Toenemende uitdagingen

Ondanks de te verwachten overnamehausse zullen kopers en verkopers te maken krijgen met “toenemende uitdagingen”, waarschuwt Langerak. “Hoge waarderingen, complexiteit van deals, concurrentie voor activa van hoge kwaliteit en verstoring van de toeleveringsketen door de pandemie zullen gevolgen blijven hebben voor dealmakers.”

Ook ontwikkelingen op het (inter)nationale toneel zullen hun invloed blijven houden op de ontwikkeling van de M&A-markt, geeft de Willis Towers Watson-expert tot slot aan. “Bedrijven zullen te maken blijven krijgen met geopolitieke spanningen en de overheidsregulering zal waarschijnlijk toenemen.”