Gabe Langerak van Willis Towers Watson deelt vijf M&A-trends

26 januari 2021 Consultancy.nl 5 min. leestijd
Meer nieuws over

Ondanks een toename in het aantal gesloten deals in de laatste drie maanden, is de wereldwijde fusie- en overnameactiviteit in 2020 gedaald naar het laagste niveau sinds de nasleep van de financiële crisis zo’n tien jaar geleden.

Uit data van Willis Towers Watson en het M&A Research Centre aan The Business School blijkt dat bedrijven afgelopen jaar wereldwijd slechts 674 deals werden afgerond met waarde van boven de $100 miljoen. Dit is aanzienlijk minder dan het jaar ervoor (774) en het laagste jaarlijkse volume sinds 2009 (322).

Ondanks de onzekere economische vooruitzichten, lijken de voorwaarden voor een aantrekkende dealmakingmarkt in 2021 optimistisch, stelt Gabe Langerak, Western Europe Leader voor M&A Consulting bij Willis Towers Watson. “Hoewel de wereld ook in 2021 volatiel zal blijven, zullen de inhaalvraag, de ruimschoots beschikbare financiering, de zeer lage rentes en een teruggekeerd vertrouwen in de bestuurskamers ervoor zorgen dat alle lichten op groen staan om van 2021 een M&A-recordjaar te maken.”

Gabe Langerak van Willis Towers Watson deelt vijf M&A trends

Op basis van het onderzoek van het kantoor, deelt Langerak de vijf belangrijkste trends die in 2021 worden verwacht:

1. De wereld raakt meer verdeeld

“Zodra President Biden aantreedt, zal de overgang van het isolationistische standpunt van de Trump-regering naar een meer internationaal georiënteerde marktaanpak nog niet zo eenvoudig blijken. De verwachting is dat het geopolitieke en macro-economische slagveld zal worden gedomineerd door spanningen tussen de VS en China, waarbij de opkomende markten zich over het algemeen zullen scharen achter China, en Europa zich een plek zal moeten bevechten in het midden.”

2. Corona: een race tegen de klok

“Overheden raken door hun financiële middelen heen, nadat zij miljarden hebben uitgegeven om bedrijven en banen in de lucht te houden in de hoop op een kickstart in 2021. De vraag is of dit genoeg is geweest om de economieën op tijd weer aan de praat te krijgen, of dat de gevolgen van de pandemie nog verder verergeren dit jaar. Dit zou kunnen leiden tot een golf van faillissementen die de wereldwijde economie overspoelt en alle hoop op een herstel op korte termijn doet vervliegen.”

“In sommige sectoren is dit punt reeds bereikt. De reis- en vastgoedsector en de detailhandel zullen worden gekenmerkt door een versnelde consolidatie, herstructurering en het afstoten van onderdelen.“

“Covid-19 heeft ook geleid tot een enorme versnelling van de digitalisering van de financiële dienstverlening. Met name de verschuiving naar werken op afstand die door de pandemie sterk naar voren is gehaald en de roep om een 'groen' economisch herstel gaan waarschijnlijk de groei van de M&A-activiteiten in de technologische sector stimuleren, in 2021 maar ook daarna.” 

3. Het herijken van de geografische insteek van M&A-activiteiten

“Als gevolg van de snelheid waarmee technologie tijdens de pandemie is geïmplementeerd, zijn de criteria voor het doen van overnames aanzienlijk verschoven. Hierbij is locatie minder van belang geworden voor de kopende partij.”

“Zo kan het zijn dat een grote bank die op zoek is naar een fintech zich niet langer richt op Manhattan of Londen, maar meer nog kijkt naar bedrijven buiten de grenzen van Europa en Noord-Amerika, en geheel nieuwe markten aanboort op zoek naar talent. De gevolgen hiervan zijn aanzienlijk voor de M&A-markt in 2021, en op de langere termijn.”

4. Een toename van SPACS

“Er heeft in de VS een spectaculaire ontwikkeling plaatsgevonden van SPACS (Special Purpose Acquisition Companies), waarvan er in 2020 een recordaantal is opgericht. Wel zien we dat, hoewel de groei met 350% op jaarbasis spectaculair te noemen is, deze bedrijven nog steeds maar een klein deel van de hele M&A-markt vormen (<1%). De sterke resultaten zorgen echter wel voor druk op toezichthouders in andere landen om de regels te versoepelen en SPACS toe te laten tot hun markten.”

“Hoewel nog niet alle vraagstukken omtrent due diligence zijn opgelost, verwachten we wel dat er in 2021 een nieuwe golf van SPACS zal ontstaan die op zoek zijn naar overnamekandidaten buiten de VS, maar naar verwachting wel in markten die minder streng gereguleerd worden dan Europa. Het is nog niet duidelijk hoeveel van deze ondernemingen uiteindelijk succesvol zullen blijken.”

5. De periode na de Brexit: wat betekent de Brexit voor de financiële dienstverlening in het VK?

“Na het referendum over de Brexit in 2016 hebben de M&A-activiteiten in het VK en Europa zich afgespeeld tegen een achtergrond van politieke en economische onzekerheid. Hoewel de last-minute-deal van afgelopen december wel heeft gezorgd voor tariefvrije handel, is het nog volstrekt onduidelijk hoe de financiële dienstverlening door de Brexit wordt geraakt.”

“Deze onzekerheid leidt ongetwijfeld tot volatiliteit en verstoring in de markt, waardoor in 2021 M&A-mogelijkheden ontstaan voor Britse bedrijven en buitenlandse kopers. Het verbreken van de banden met de Europese Unie is voor sommige sectoren positief, andere sectoren zullen hier meer moeite mee hebben.”