5 charts: M&A trends in de internationale softwaremarkt

02 november 2020 Consultancy.nl 2 min. leestijd
Meer nieuws over

Wereldwijd advieskantoor Duff & Phelps heeft de derde kwartaal-editie van zijn zogeheten ‘M&A in the global software sector’ rapport uitgebracht. In vijf charts zijn de belangrijkste ontwikkelingen in kaart gebracht.

Het derde kwartaal van 2020 werd gekenmerkt door een sterke terugloop in dealactiviteit, zo blijkt uit het rapport. Dealvolumes voor Q3 bereikten de hoogste niveaus van de afgelopen drie jaar, met 466 afgeronde transacties tussen juli en september.

“Dat binnen de bestuurskamers van organisaties de focus geleidelijk is verschoven van terughoudendheid naar een combinatie van sterke operationele resultaten en toenemende financieringsmogelijkheden, heeft gezorgd voor meer dealactiviteit”, geeft Rory O’Sullivan aan, Managing Director bij Duff & Phelps dochteronderneming Page
Quarterly Deal Volume and Top Strategic Acquirers

De transactiewaarde steeg ook in het afgelopen kwartaal, met vooral een terugkeer van large-cap deals, waarbij de totale dealwaarde bijna 90% hoger uitkwam dan in hetzelfde kwartaal een jaar terug. Met diverse gesloten deals met een waarde van €1 miljard of meer –de totale dealwaarde in het kwartaal kwam uit op zo’n €40 miljard – lag de large-cap dealactiviteit op het hoogste niveau van de afgelopen zes kwartalen.

Het aantal deals dat in 2020 tot dusver is gesloten zal naar verwachting lager eindigen dan het aantal in 2019. Dit illustreert een bredere marktparticipatie. Met andere woorden, spelers van andere sectoren zijn in toenemende mate geïnteresseerd in software bedrijven, als onderdeel van hun digitale transformatie-strategieën.
Annual Medan Deal Multiple

De ‘deal multiples’ voor private equity deals blijven (vooralsnog)  boven het langetermijn niveau. De multiples van afgeronde strategische deals  liggen aanzienlijk lager, waardoor het totaal lager uitvalt. Ondanks de onzekerheid, blijven de waarderingen op een hoog niveau, door de sterke honger naar deals vanuit investeerders, en –  in het geval van grote overnamedoelen – een sterke, gemiddelde stijging van de aandelenprijs.
CY20 EV Revenue Multiples
De multiples variëren per sub-segment van de software-sector, van zo’n 16.3x (communicatie en  samenwerking), tot 4.2x (vertical software), voor de huidige jaaromzet, met een gemiddelde multiple van 9.4x.

O’Sullivan: “In tegenstelling tot het voorlopige economische herstel, en in vergelijking met het ‘lauwe’ tweede kwartaal in 2020, beleefde de software dealactiviteit in Q3 van dit jaar recordhoogten – zowel het dealvolume als de uitgaven stegen naar historische hoogten.”

Hij besluit: “Gezien de sterke stijging van de M&A-activiteit in Q3 2020, blijven we voorzichtig optimistisch en geloven we dat het momentum in de tech M&A-markt zal aanhouden tot het einde van het jaar en tevens richting 2021 sterk zal blijven. Wel zien we dat de politieke en macro-economische risico’s op de korte termijn naar verwachting zullen zorgen voor een aanhoudende periode van meer volatiliteit, vooral in de openbare markten.”

Pagemill Partners Tracked Software Universe

Softwarebedrijven die door Duff & Phelps en Pagemill Partners zijn, staan hierboven vermeld.