De vier ingrediënten van succesvolle teams

08 februari 2022 Consultancy.nl 1 min. leestijd
Profiel
Meer nieuws over

Het werken in multidisciplinaire teams wordt steeds belangrijker. Daarom sturen steeds meer werkgevers actief op de prestaties van een team in plaats van de individuele medewerker. De grote vraag is dan: waar moeten leidinggevenden op letten?

Esther Koeman, HR-consultant bij Baker Tilly, zet de vier ingrediënten die een team succesvol maken op een rij:

1: Duidelijke visie en missie

Zorg dat teamleden een helder beeld hebben van hun doelen en de gewenste resultaten als team. Zet de spreekwoordelijke ‘neuzen dezelfde kant op’. Vaak ontstaan problemen in de samenwerking doordat er verschillende ideeën leven over het ‘bestaansrecht’ van het team.

Esther Koeman, HR-consultant bij Baker Tilly

2: Heldere structuur

Wees helder over de inzet van competenties van medewerkers, werkprocedures en verantwoordelijkheden. De manier waarop je menselijk kapitaal inzet is bepalend voor het functioneren van het team.

3: Groepsdynamiek

De kunst van samenwerken is om de verschillen binnen het team op te zoeken en te integreren. Het gaat om het in balans brengen van de persoonlijke behoeften en het groepsbelang. Juist in die dynamiek van individuele verschillen en het groepsbelang komt de samenwerking tot leven.

4: Positieve invloed op omgeving

Als team ben je onderdeel van een groter geheel. Succesvolle teams beïnvloeden deze omgeving positief: van tevreden opdrachtgevers tot succesvolle samenwerkingen met andere teams.

Esther Koeman werkt als consultant binnen de Employment Advisory-praktijk van Baker Tilly. Zij ondersteunt werkgevers en leidinggevenden al jaren bij human capital-vraagstukken en het voeren van goede, motiverende gesprekken.