Issuekalender: Aantal maatschappelijke dagen blijft toenemen

03 januari 2022 Consultancy.nl 2 min. leestijd
Profiel
Meer nieuws over

Issuemakers heeft de 2022-editie van zijn zogeheten Issuekalender uitgebracht, een overzicht van alle maatschappelijke dagen en thema’s waar gedurende het jaar aandacht voor wordt gevraagd. Of het nou gaat om aandacht voor duurzaamheid, werkgeluk, diversiteit, depressie of eenzaamheid onder ouderen, voor elk thema is tegenwoordig wel een dag in het leven geroepen.

Het Amsterdamse communicatieadviesbureau creëert de Issuekalender al sinds 2009. Toen bracht Issuemakers voor het eerst zijn ‘maatschappelijke agenda’ uit, met als doel de politiek, organisaties en mensen inzicht te geven in waar allemaal bij stilgestaan kan (of zou moeten) worden gedurende de 365 dagen van elk jaar.

De eerste editie van de Issuekalender telde ‘slechts’ 187 maatschappelijke dagen. En nu, twaalf jaar later, staan er maar liefst 502 maatschappelijk relevante dagen op het jaaroverzicht van Issuemakers. “De groei in het aantal maatschappelijke onderwerpen laat zien dat steeds meer organisaties inzien hoe belangrijk het is om maatschappelijke thema’s te agenderen en zich in te zetten voor de samenleving”, geeft Judith Kuijt aan, adviseur bij Issuemakers.

Issuemakers - Issuekalender 2022

“Op al deze dagen worden evenementen georganiseerd of start er een nieuwe campagne”, legt Kuijt uit.  “Met onze Issuekalender willen we een platform bieden aan organisaties die aandacht willen vragen voor hun issues, en tegelijkertijd inzicht geven aan iedereen die meer wil weten over maatschappelijke dagen, wanneer deze plaatsvinden en wat ze precies inhouden.”

Oude en nieuwe dagen

Op de Issuekalender staan tal van dagen die grote bekendheid genieten, zowel internationaal als landelijk. Denk bijvoorbeeld aan de Nationale Holocaust Herdenking (30 januari), Wereld Kankerdag (4 februari), Internationale Vrouwendag (8 maart), World Kidney Day (10 maart), Wereld Astmadag (3 mei), Wereldmilieudag (3 juni), de Internationale dag van de Democratie (15 september) of Diversity Day (4 oktober).

Opvallende nieuwe dagen in de 2022-editie zijn de Dag van de Bedreigde Advocaat (24 januari) en de Internationale Doe Eens Vriendelijk Dag (17 februari). Hiermee treden deze maatschappelijke dagen in de voetstappen van onder meer De Dag voor de Zorg van Morgen (30 oktober), de Nationale Hartfalendag (25 september) en de Internationale Dag tegen Geweld tegen Sekswerkers (17 december), die in 2021 hun intrede deden in de lijst van maatschappelijke dagen.

Niet alle dagen die dit jaar voor het eerst op de lijst verschijnen zijn ook echt nieuw, maar sommige oudere maatschappelijke dagen krijgen een nieuwe lading door ontwikkelingen in de samenleving of actuele gebeurtenissen. “Mooie voorbeelden hiervan zijn de Internationale Dag van de Bedreigde Advocaat en de Internationale Dag voor Non-binaire mensen”, legt Kuijt uit.

Meer weten? Bekijk de volledige lijst van 500+ maatschappelijke dagen.