Emmy Hu over haar traineeship bij Microsoft-partner HSO

17 december 2021 Consultancy.nl 5 min. leestijd
Profiel
Meer nieuws over

Toen Emmy Hu haar master Business Information Management afrondde, wist ze wel dat ze in de IT wilde werken, maar nog niet precies in welke functie. Inmiddels werkt Emmy als Trainee Consultant bij HSO en is ze onderdeel van het projectteam bij Royal FloraHolland.

Emmy, waarom wilde je graag bij HSO aan de slag?

“Na mijn bachelor Business Administration en master Business Information Management wilde ik graag in de IT-sector werken, vanwege de dynamiek. Hoewel mijn master dat doet vermoeden, ben ik niet heel technisch opgeleid en ging mijn voorkeur vooral uit naar de businesskant van de IT.”

“Het traineeship van HSO trok gelijk mijn aandacht vanwege de extra begeleiding die je krijgt en het programma dat speciaal is samengesteld voor trainees die net als ik net zijn afgestudeerd. En je hoeft dus geen specifieke IT-opleiding te hebben om als Trainee aan de slag te gaan.”

Emmy Hu, Trainee, HSO

“In het eerste gesprek werd me al snel duidelijk dat ik bij HSO echt de ruimte zou krijgen om mezelf te ontwikkelen en mijn interesses te ontdekken. Ik voelde gelijk een klik en samen ontdekten we dat mijn voorkeur uitging in de richting van CRM.”

“In een tweede gesprek kon ik detailistische vragen stellen over de werkzaamheden en werden mijn vermoedens bevestigd dat CRM voor mij de goede keuze was. Ik heb bewust gekozen voor HSO vanwege de sfeer, de korte communicatielijnen en het makkelijk kunnen contacten met collega’s. Het zijn zaken waar je dagelijks mee te maken hebt en die echt van invloed zijn op je werk.”

Hoe zag de Masterclass eruit?

“De Masterclass is een intensieve periode van vier weken, waarin je wordt ondergedompeld in Microsoft Dynamics 365. In het begin hebben we kennisgemaakt met de diverse afdelingen binnen HSO, waardoor we direct een kijkje in de keuken kregen van de verschillende functies. Vervolgens krijg je uitleg over het systeem zelf en ga je aan de slag met praktische opdrachten.”

“Een erg leuke manier om te zien hoe het systeem er aan de ‘achterkant’ uitziet. Je haalt zelfs al je eerste examen: Microsoft Dynamics 365 Fundamentals, waardoor ik echt het gevoel had goed voorbereid het proces in te gaan bij de klant.”

“We sloten de Masterclass af met een realistische businesscase waarbij we in gesprek gingen met de klant – dat waren onze coaches en senior consultants – over hun eisen en wensen om een CRM-systeem te implementeren. We hebben processen uitgedacht en aan het einde ons plan gepresenteerd voor hoe zij het systeem het beste kunnen gebruiken. Daarop kregen we goede feedback en handige tips om mee te nemen. Ik vond de Masterclass daardoor ook ontzettend leerzaam.”

Hoe was je ervaring met een online Masterclass?

“Vanwege Covid-19 was dit de eerste online Masterclass. Mijn teamlead kwam langs om een welkomstpakket te brengen. Op die manier begon ik met een fijn gevoel aan de Masterclass en maakte het instromen persoonlijk en ook makkelijker. Er werd rekening mee gehouden dat je niet dagenlang achter een scherm hoeft te zitten.”

“Dagen met meetings en presentaties werden afgewisseld met studiedagen die wij zelf mochten indelen. Bovendien werd je aangemoedigd om tussendoor een wandeling te maken of rust te pakken.”

Hoe zijn de collegiale contacten bij HSO?

“Ik werk nu dus als trainee Consultant Customer Engagement bij onze klant Royal FloraHolland. Mijn dag start met een call met mijn coach. Met hem neem ik alle zaken door waarover ik vragen heb, zodat ik weer verder kan. Vervolgens heb ik met mijn team en de klant een dagstart, waarin we bespreken waar we mee bezig zijn. Dat gebeurt allemaal online.”

“Gedurende de dag kan ik altijd via Teams bij mijn collega’s terecht. Of ik bel even. Het samenwerken en brainstormen vind ik erg leuk, zeker als je op dezelfde dag nog een probleem kunt oplossen voor de klant bijvoorbeeld.”

“Daarnaast heb ik maandelijks een meeting met mijn teamlead. Dan kan ik aangeven wat mij wel of juist wat minder aanspreekt. De eerste paar weken ben ik me gaan verdiepen in de verschillende mogelijkheden van het systeem. Ik krijg echt de vrijheid om mij te verdiepen in een specifiek onderwerp dat mijn interesses trekt, wat erg prettig is.”

“Verder ga ik eens in de twee weken naar het kantoor van HSO in Veenendaal en heb ik virtuele borrels met de trainees uit mijn Masterclass. Het is nu natuurlijk anders dan wanneer je elkaar ontmoet bij de koffiemachine, maar het valt me helemaal niet tegen om op deze manier samen te werken.”

De IT-sector wordt vaak als mannenwereld gezien, hoe ervaar jij dat?

“In de praktijk merk ik er eigenlijk weinig van. Ik was al gewend om grotendeels met mannen samen te werken, want 90% van mijn studiegenoten van Business Information Management was man. Misschien dat de communicatie iets anders verloopt. Mannen zijn toch iets directer dan vrouwen.”

“Het belangrijkste is dat je de juiste vaardigheden hebt. Wanneer je solliciteert bij een IT-bedrijf is het vanzelfsprekend dat je affiniteit hebt met IT. Je hoeft niet te kunnen coderen, maar analytische vaardigheden zijn onmisbaar, net als het kunnen omgaan met data en in processen kunnen denken. Communicatievaardigheden, als onderhandelen en uitleggen, zijn ook van belang als consultant.”

Kun je wat meer vertellen over je werkzaamheden bij FloraHolland?

“Het is ontzettend afwisselend. De ene keer ben ik bezig met het inrichten van een workflow om een proces te automatiseren of geef ik training en uitleg aan de klant, de andere keer los ik een foutmelding in het systeem op. We zijn nu bezig om de oplossing van een derde partij te integreren in het CRM-systeem.”

“Daarom is het Traineeship van HSO zo’n aanrader als je net bent afgestudeerd en sterke ambities hebt om jezelf te blijven ontwikkelen: geen dag is hetzelfde en elke keer leer ik weer iets nieuws!”