KPMG’er Paul Oligschläger is ‘Vastgoedtalent van het Jaar’

15 december 2021 Consultancy.nl 4 min. leestijd

KPMG’er Paul Oligschläger is verkozen tot ‘Vastgoedtalent van het Jaar 2021’. Alle aanleiding om in gesprek te gaan met Oligschläger over zijn winst en winnende concept.

“Ik ben trots dat ik deze prijs in de wacht heb kunnen slepen!”, begint Oligschläger. “Het is een mooie waardering voor het werk dat ik samen met collega’s al jarenlang doe voor onze brede klantengroep in de vastgoedsector. Ik vind vooral alle positieve reacties uit mijn netwerk zo leuk: klanten van binnen en buiten de sector, oud-studiegenoten van de TU Delft en TIAS, en collega’s bij KPMG.”

Oligschläger werkt al bijna zes jaar voor KPMG binnen de Real Estate Advisory-praktijk, momenteel in de rol van Manager. Gedurende deze tijd heeft hij zich breed ingezet binnen het vastgoedlandschap.

Paul Oligschläger, Vastgoedtalent van het Jaar, KPMG

“Ik heb gewerkt aan een duurzaamheidsstrategie, een businessplan voor een vastgoedontwikkelaar, het opzetten van verschillende woningfondsen, het begeleiden van een digitale transformatie, het opstellen van een proptechstrategie, en meer”, blikt hij terug.

Wat hem aan de sector aantrekt? “De grote diversiteit en de uitdagende vraagstukken. Denk aan de complexe opgaven op het vlak van duurzaamheid, innovatie en digitalisering. En dan hebben we het nog helemaal niet over de maatschappelijke impact zoals het woningtekort en de maatschappelijk sociale rol van vastgoed en leefbare gebieden.”

“En uiteindelijk gaat het om de stenen. Ik draag graag bij aan het verder ontwikkelen en professionaliseren van vastgoedbedrijven zodat de gebouwde omgeving een stukje beter wordt.”

Vastgoedmarkt Young Talent Award

Zijn trackrecord is niet onopgemerkt gebleven binnen de branche, want Oligschäger schopte het tot de finale van Vastgoedmarkt Young Talent Award 2021-verkiezing, een initiatief van Vastgoedmarkt, Funda in Business en Amsterdam School of Real Estate. Tijdens de finale (tijdens Provada) mocht Oligschläger zijn ‘hybride werkplek van de toekomst’-concept pitchen voor de jury.

Oligschläger vertelt: “De ‘werkplek van de toekomst’ is een strategisch vraagstuk, waarbij technologie en innovatie een steeds belangrijkere rol spelen. Denk hierbij aan het faciliteren van een virtuele werkplek waarbij je je collega’s online kan opzoeken middels proximity chat en zelfs een VR-headset; interactie gebaseerd op je digitale locatie. De technieken bestaan er al voor!”

Immersive Office@Home

Bij zijn concept – dat luistert naar de naam ‘Immersive Office@Home’ – komt als het ware (door middel van een digital twin) “de kantooromgeving op gezette tijden je thuiswerkplek binnen”, legt Oligschläger uit. “Je waant je op je eigen kantoor.”

Het hybride werken is een samenspel van thuiswerken en werken op kantoor. Het fysieke kantoor wordt daarbij meer een clubhuis of experience center. “Het kantoor moet een plek worden waar je naartoe wil om samen te werken. Met de beste koffie en lunch die je zelf niet kunt krijgen.”

Met zijn concept kan zowel voor werknemers als de werkgever zoveel mogelijk waarde gecreëerd worden. “Ik ben ervan overtuigd dat je van het hybride werken een ultieme beleving moet maken die draait om samenwerking. Dit is in het belang van de werknemer én werkgever.”

Het was onder meer zijn vernieuwende blik op de rol van technologie in de hybride werkplek voor de toekomst waardoor Oligschläger met zijn concept hoge ogen wist te gooien bij de jury van de competitie en zijn concurrenten voorbleef. “Ik had het niet verwacht. Ik vond dat er een mooie finale was met hele sterke concurrenten. Ik ben daarom extra trots op deze prijs.”

De overige finalisten waren Véronique Bronswijk, projectleider grondzaken bij de gemeente Amsterdam en Wout van den Corput, development manager bij Green Real Estate.

Teameffort

Terwijl het winnende concept uit zijn koker komt, onderstreept Oligschläger vooral de “waardevolle input van collega’s” waaruit hij jarenlang heeft kunnen putten. “Ik werk inmiddels een kleine zes jaar bij KPMG en mijn collega’s hebben mij dan ook mede geholpen te komen waar ik nu sta. Dat geldt voor inhoudelijke kennis, ontwikkeling die bij KPMG hoog in het vaandel staat, het volgen van trainingen en natuurlijk de coaching die ik heb gekregen.”

De jury van de Vastgoedmarkt Young Talent Award 2021 bestond dit jaar uit Servaas van der Laan (juryvoorzitter), hoofdredacteur Vastgoedmarkt; Peter Helfrich, managing partner bij Primevest Capital Partners; Flip van Overhagen, directeur Ans de Wijn Bedrijfshuisvesting; Jessie Wagenaar, directeur Verkoop en Gebiedsmarketing van BPD; Sander van Oss, partner en ontwikkelaar bij NEOO; en Hugo Roosjen, transaction manager Retail bij CBRE.