Green Friday: Tegenbeweging voor de koopwoede van Black Friday

26 november 2021 Consultancy.nl 2 min. leestijd
Meer nieuws over

26 november staat dit jaar helemaal in het teken van Black Friday, een shopfestijn dat uit de Verenigde Staten is overgewaaid en inmiddels bij zo goed als elke Nederlander bekend is. Maar steeds meer is er ook een tegengeluid te horen, vooral vanuit voorvechters van duurzaamheid.

Zo ook vanuit Trees for All. Dit goede doel zet zich al 20 jaar in voor – zoals de naam al doet vermoeden – het planten van bomen en bossen door het land. Hiermee wil de stichting bijdragen aan een “beter klimaat, meer biodiversiteit en gezondere leefomstandigheden”, zo valt te lezen op de site.

Vorig jaar speelde Trees for All op een slimme manier in op de Black Friday-hype door ‘Green Friday’ in het leven te roepen. De actie is een groot succes gebleken, met als resultaat dat het dit jaar wederom plaatsvindt. Met veel meer impact, want zo’n 250 merken en bedrijven hebben hun steun betuigd aan het duurzame initiatief.

Green Friday: Tegenbeweging voor de koopwoede van Black Friday

Met Green Friday vraagt Trees for All aandacht voor de negatieve impact die overconsumptie heeft op het milieu. Daarnaast vraagt de organisatie zowel het bedrijfsleven als consumenten om een financiële bijdrage te doen om bomen te planten.

“Black Friday is de dag waarop we massaal de winkelstraten en webshops bestormen op zoek naar de beste deals. Kopen om het kopen. Impuls gedreven aankopen dus. Hiermee zet Black Friday aan tot overconsumptie. Dit heeft een enorme impact op onze aarde, zoals uitputting van onze natuurlijke bronnen, vervuiling en oceanen vol plastic. Goed voor het milieu? Absoluut niet.”

“Bij Trees for All geven we liever terug aan de aarde. Daarom maken wij op 26 november van Black Friday, Green Friday. Hiermee moedigen we consumenten en bedrijven aan om te investeren in een groenere planeet. En we zetten de zwartste dag van het jaar op groen door samen zoveel mogelijk bomen te planten. Het doel? Met z’n allen in totaal 50.000 bomen planten.”

Of deze doelstelling zal worden gehaald wordt in de loop van volgende week bekend.

Sinds de oprichting in 1999 heeft Trees for All meer dan 6 miljoen bomen en struiken geplant, goed voor een CO2-compensatie van 450.000 ton.