Arcadis: Beperken opwarming aarde kost minimaal $6 biljoen

18 oktober 2021 Consultancy.nl 2 min. leestijd
Profiel
Meer nieuws over

Om de gemiddelde temperatuur op aarde tot 2050 met niet meer dan 1,5 graden Celsius te laten stijgen, is een investering nodig van minimaal $6 biljoen. Dat staat in een nieuw onderzoeksrapport van adviesbureau Arcadis.

In 2015 werd in Parijs door de Verenigde Naties (VN) een klimaatcongres georganiseerd. Daarin werden verschillende doelstellingen geformuleerd om de klimaatverandering te remmen. De belangrijkste daarvan betreft het beperken van de opwarming van de aarde met 1,5 graden Celsius. 

En daar is wereldwijd bijzonder veel geld voor nodig, stellen de onderzoekers van Arcadis in een nieuw rapport. De komende decennia bij elkaar opgeteld maar liefst $6 biljoen (oftewel $6.000 miljard), wat overeenstemt met ongeveer 7% van het mondiale bruto binnenlandse product van 2020.  

In welke jaren zijn de grootste duurzaamheidsinvesteringen nodig

Voor hun studie analyseerden de onderzoekers van Arcadis gegevens over de economieën en de energiesystemen van tien landen. Naast Nederland, gaat het om vier zeer grote vervuilers (China, de Verenigde Staten, India en Brazilië), vier Europese landen (België, Frankrijk, Duitsland en het Verenigd Koninkrijk) en Australië.

Willen deze tien landen de stijging van de gemiddelde temperatuur op aarde beperken, dan moeten ze volgens de onderzoekers van het adviesbureau hun CO2-uitstoot vóór het jaar 2030 minimaal gehalveerd hebben. Geen eenvoudig klus dus.

Tegelijkertijd moet in alle tien de landen ook flink worden geïnvesteerd in het stroomnetwerk en in centrales die elektriciteit opwekken. Als dat niet gebeurt zullen verschillende economische sectoren namelijk niet in staat zijn om tijdig te verduurzamen.

De omvang van duurzaamheidsinvesteringen in het jaar 2030 naar land

“Het creëren van een omvangrijke sector voor CO2-neutrale energieopwekking is essentieel omdat dit de rest van de economie in staat zal stellen koolstofvrij te worden”, benadrukt Alexis Olans Haass, Chief Sustainability Officer bij Arcadis. 

Zijn we er wel met $6000 miljard?

De becijferde investeringen zullen beslist bijdragen aan het beperken van de opwarming van de aarde, maar volgens Arcadis is het wel de vraag of daarmee de meest essentiële Parijse doelstelling wordt verwezenlijkt.

In hun rapport halen de onderzoekers van het adviesbureau een studie aan van IPCC – de klimaatwerkgroep van de VN. Daarin staat dat het vrij lastig zal worden om de aarde met niet meer dan 1,5 graden Celsius te laten opwarmen. In het gunstigste scenario van IPCC is het ‘slechts’ mogelijk om de stijging tot 2100 te beperken tot 2 graden Celsius.