Lotte van der Woerd studeert en is werkstudent bij Issuemakers

12 mei 2021 Consultancy.nl

Lotte van der Woerd (22) is masterstudent Corporate Communicatie en werkstudent bij Issuemakers. Werkstudent zijn naast een fulltime studie is hard werken, maar je krijgt er ook veel voor terug. “Naast alle vakkennis en ervaring, heeft het mij heel veel plezier in wat ik doe en veel ambities opgeleverd.”

Wat doe je als werkstudent bij Issuemakers?

Veel verschillende dingen. Dat vind ik er ook zo leuk aan. Ik heb bij Issuemakers veel ruimte om zelf aan te geven wat ik leuk vind om te doen en dat kunnen zowel interne werkzaamheden zijn als werk voor klanten. Hierdoor is het werk als werkstudent of stagiair ook eigenlijk voor niemand hetzelfde. Zelf ben ik bijvoorbeeld onderdeel van het profileringsteam van het bureau en werk ik standaard mee bij twee verschillende klanten.

Lotte van der Woerd, Issuemakers

Daarnaast komen er natuurlijk ook regelmatig ad hoc klussen tussendoor. Qua specifieke werkzaamheden kun je denken aan nieuwsmonitoring, stakeholderinventarisatie, persberichten maken, pitches uitschrijven, mediabenadering en meewerken aan public affairs trajecten, maar ook meedenken met strategie, creatieve brainstorms en communicatieplannen opstellen.

Wat is het verschil tussen een werkstudent en een stagiair(e)?

Ik denk dat beide functies vergelijkbaar zijn. Ook bij een stage geldt dat je bij Issuemakers heel vrij bent om mee te bepalen wat je leuk vindt. Je kunt bij ons echt gave dingen doen, maar je moet wel zorgen dat je zelf ook proactief bent. Wat dat betreft moet je er dus ook wel zelf voor zorgen dat je alles eruit haalt wat er in zit. Tot nu toe vond ik dat alleen maar fijn, want hierdoor heb ik echt leuke dingen kunnen doen.

Verder zit er misschien een klein verschil tussen stagiair(e)s en werkstudenten, vanwege de looptijd van een stage versus het werk als werkstudent. Hierdoor hebben werkstudenten wellicht iets meer vaste taken dan stagiairs. Bovendien is het natuurlijk belangrijk dat werkzaamheden tijdens een stage leerzaam zijn. Daar wordt voor stagiaires dus wel meer rekening mee gehouden dan voor werkstudenten. Hier geldt echter ook weer: je moet er in beide functies voor zorgen dat je zelf alles eruit haalt wat erin zit.

En hoe zit het met een startersfunctie?

Dit verschil zit hem denk ik wederom in de vorm van het dienstverband. Als werkstudent werk je natuurlijk niet fulltime en als starter wel. Je kunt dus minder werk oppakken als werkstudent, simpelweg omdat je er niet altijd bent.

Qua werkzaamheden zal het werk van een werkstudent misschien ook iets meer ad hoc zijn dan van een starter. Wanneer er bijvoorbeeld klant- of mediacontacten worden onderhouden, is dat makkelijker om te doen als je fulltime beschikbaar bent.

Daarnaast geldt ook dat studie altijd voor werk gaat. Werkstudenten moeten daardoor wel iets beter vervangbaar zijn dan fulltime werknemers, omdat het zomaar kan zijn dat je onverwachts toch een week vrij neemt in verband met studie. Dit is nooit een probleem.

Hoeveel uur werk je als werkstudent? Kan je dit goed combineren met school?

Ik werk ongeveer 19 uur per week. Dat is vrij veel, helemaal naast mijn master. Het zal dus ook echt wel gebeuren dat ik soms wat minder werk, maar zodra ik er tijd voor heb werk ik ook heel graag meer. Mijn werkzaamheden sluiten perfect aan op mijn studie en ik vind het bovenal bijzonder leuk om te doen. Ik krijg er veel energie van om dingen te leren en het liefst heb ik ook veel verantwoordelijkheid. Dit motiveert me om veel te werken.

Ik kan het werk zeer goed combineren met mijn studie. Allereerst, omdat de werkzaamheden dus perfect aansluiten en deze praktijkervaring het makkelijker maakt om inzicht te krijgen in theorieën die ik voorgeschoteld krijg. Tot slot, is mijn werk heel flexibel. Mijn collega’s geven regelmatig aan dat studie voor gaat. Het is daarom nooit een probleem als ik vrij wil nemen, zelfs niet als ik daar een dag van te voren nog mee kom.

Wat is volgens jou de toegevoegde waarde om als werkstudent te werken?

Voor mij is de toegevoegde waarde alle werkervaring die ik er mee opdoe. Als ik ben afgestudeerd ga ik ook graag aan de slag als communicatieadviseur en het werk dat ik nu doe bij Issuemakers sluit daar mooi op aan. Bovendien merk ik dat het mijn studie ook makkelijk maakt, omdat ik weet hoe bepaalde dingen zich in de praktijk voordoen.

Daarnaast heb ik het idee dat ik voor mezelf ook nuttig bezig ben en mezelf ontwikkel als ik voor Issuemakers aan de slag ben. Hierdoor voelt werk ook eigenlijk niet als werk. Tijdens vorige bijbaantjes bij een schoenenwinkel en banketbakker voelde dat wel anders.

Merk je een voorsprong op andere leeftijdsgenoten?

Ja soms wel. In september moest ik bijvoorbeeld met een groep studenten communicatieadviezen geven aan bedrijven en toen merkte ik wel dat ik al een beter beeld heb van hoe je zoiets moet aanpakken dan de rest. Ik denk dat je wel enigszins een voorsprong hebt als je werkzaam bent in de sector waar je studie op aansluit. Ik zou het daarom ook zeker aanraden aan mijn medestudenten om werkstudent te worden.

Wat heeft het je opgeleverd?

Naast alle vakkennis en ervaring, heel veel plezier in wat ik doe en veel ambities. Ik ga nooit met tegenzin aan het werk en weet nu hoeveel dat me waard is. Bovendien is iedere collega een grote bron van inspiratie waar ik veel van kan leren. Ik vind het ook bijzonder dat ik voor een organisatie mag werken met twee vrouwen aan het roer.

Mijn managers [Mayke van Keep en Sybrig van Keep] zijn bijzonder goed in wat ze doen en ik ben trots dat ik van hen mag leren. Dat geldt overigens ook voor de rest van mijn collega’s. Die zijn stuk voor stuk fantastisch en we hebben een goede klik met elkaar. Ik vrees dat ik wat dat betreft ook een beetje verpest ben, want je gaat nergens zo’n leuk team en fijne werksfeer vinden als bij Issuemakers. Bijna alle oud collega’s waarschuwen hiervoor.

Wat heeft het je gekost?

Ondanks dat ik fluitend naar mijn werk ga, heeft het me zo nu en dan wel bloed, zweet en tranen gekost. Niet omdat het werk bij Issuemakers dan te zwaar was, maar meer omdat ik het mezelf door van alles met elkaar te combineren niet altijd makkelijk maak.

Naast mijn fulltime studie en werk bij Issuemakers, ben ik bijvoorbeeld ook lid van de Onderwijscommissie van Communicatiewetenschap (UvA), geef ik gratis bijles en doe ik soms een freelance PR klusje elders. Als je dat dan gaat doorrekenen had ik aan het begin van dit jaar bijvoorbeeld een werklast van ongeveer 65 uur per week. Ik kan je alvast vertellen: dat hou je geen jaren vol.

Wat zijn de voordelen en nadelen van werken als werkstudent?

Voordelen zijn:
- De werkervaring die je opdoet
- Het netwerk wat je opbouwt
- De inspiratie die je krijgt van ervaren collega’s
- Een goed beeld van de sector waar je in terecht komt
- Persoonlijke ontwikkeling
- Betere connectie tussen theorie en praktijk (heel handig als je van de universiteit komt)

De nadelen zijn in mijn ogen zeer beperkt. Ik vind het voornamelijk jammer dat ik soms niet alles kan doen wat ik zou willen doen qua werk. Soms heb ik wel eens het idee dat ik dingen ‘half’ doe: Ik kan op werk niet alles doen, omdat ik niet fulltime werk en voor mijn studie kan ik niet alles 100% doen, omdat ik daarnaast werk en dat ook heel leuk vind. Daardoor voelt het soms wel eens alsof je met je hoofd tegen een plafond aan stoot. Hopelijk ben ik daar snel vanaf zodra ik afstudeer.

More on: De Issuemakers
Netherlands
Company profile
De Issuemakers is not a Netherlands partner of Consultancy.org
Partnership information »
Partnership information

Consultancy.org works with three partnership levels: Local, Regional and Global.

De Issuemakers is a not a partner of Consultancy.org.

Upgrade or more information? Get in touch with our team for details.