Ggz-organisaties verbeteren hun financiële gezondheid in coronajaar
De tien grootste ggz-organisaties van ons land hebben in coronajaar 2020 hun financiële gezondheid zien verbeteren. Dat blijkt uit een onderzoeksrapport van Adstrat.
Voor zijn studie nam het strategisch adviesbureau de financiële cijfers van Arkin, Dimence, GGNet, GGz Centraal, GGzE, Lentis, Parnassia, Pro Persona en Rivierduinen onder de loep. Samen bieden deze tien instellingen werkgelegenheid aan 27.400 (fulltime) medewerkers waaronder psychiaters, psychologen en verpleegkundigen en zijn ze goed voor een omzet van €2,8 miljard.
De analyse toont aan dat de opbrengsten van de top 10 in 2020 met 7,3% is gestegen, door meer zorgverlening en vooral een hogere opbrengst per medewerker. De groei verschilde echter sterk tussen de instellingen. Zo groeide Lentis met 9,9% terwijl Parnassia met 4,7% groeide.
“Verschillen in omzet per medewerker kunnen voornamelijk worden verklaard door de variatie in productiviteit, mix van zorgverlening (zwaarte, bekostiging), verschillen tussen geografische regio’s en mogelijk incidentele baten”, legt Adstrat-partner Gérard Brockhoff uit.
In de omzetgroei zitten de steunmaatregelen van de overheid verwerkt. Ggz-organisaties kregen indien nodig financiële steun van de overheid en bij een deel van de partijen speelden extra coronavergoedingen deels een rol in de hogere opbrengsten.
Onderaan de streep gingen de top 10 ggz-instellingen er echter op achteruit, omdat de personele en overige kosten sneller groeiden dan de opbrengsten. Deze namen toe naar respectievelijk 78,1% en 16,6% van de omzet. Per saldo namen de EBITDA en het bedrijfsresultaat van de grotere ggz-organisaties af naar 6,4% en 2,1%. Dit kan worden gezien als een normaal resultaat.
De schuld- en liquiditeitspositie blijft volgens Adstrat een aandachtspunt. Zo hebben sommige instellingen een krappe liquiditeitspositie, een solvabiliteit die boven de gebruikelijke ondergrens van 25% zit en onvoldoende schulddekking.
Volgens Brockhoff laat de benchmark zien dat de grotere ggz-instellingen in omvang groter worden en hun exploitatie redelijk ‘op orde’ hebben. Toch is een verdere verbetering van de financiële gezondheid wenselijk, ook gezien de investeringen die instellingen moeten doen om bij te blijven bij ontwikkelingen in de markt.
“Net als een jaar eerder is tegelijkertijd onduidelijk hoe de Covid-19-crisis dit jaar precies zal doorwerken, hoewel financieel een ‘normaal’ jaar wordt verwacht”, aldus de onderzoekers.
De financiële benchmark van Adstrat is in 2021 voor de vijfde keer uitgevoerd. Het rapport is dit jaar iets later uitgebracht omdat zorgorganisaties vanwege Covid-19 tot oktober uitstel kregen om hun jaarrekening te deponeren.